Апелативният съд в Пловдив върна Иван Тотев на поста "кмет на Пловдив", предаде репортер на TrafficNews.bg. Магистратите уважиха жалбата на Тотев срещу неговото отстраняване, определено от окръжните магистрати.

Апелативният съд определи решението на първата инстанция за незаконосъобразно и посочи, че Тотев напълно е съдействал на органите при разследването. Свидетелите пък не са дали индикации, че са били притискани при разпита.

Активистите на ГЕРБ, които бяха в залата, посрещнаха решението с аплодисменти и изпратих градоначалника с одобрителни възгласи.

Кметът заяви, че е удовлетворен от решението на съда и ще съдейства изцяло на прокатурата за разследването.

Припомняме ви, че Тотев е обвинен в това, че е ощетил Община Пловдив с 1 милион лева с договора за изграждането на зоокъта в града. Прокуратурата поиска неговото отстраняване от поста "кмет", защото основните свидетели са служители на Общината и подчинени на Тотев. Според обвинението, ако не бъде отстранен, градоначалникът може да повлияе на показанията им.

В съдебната зала днес Тотев дойде с втори защитник - софийският адвокат Васил Василев. Именно той разкри гаф на прокуратурата - двумесечният срок за разследването е приключил на 3 януари и няма данни той да е бил продължен. Според него това означава, че процесът, който се води срещу кмета, е незаконосъобразен. От прокуратурата обясниха, че такъв документ, ако наистина липсва, ще бъде издаден. 

В съдебната зала Иван Тотев заяви, че съвестта му е чиста и желае съдът да отмени решението на първата истанция.

Пледоариите по делото продължиха близо два часа, като основните мотиви на защитата на градоначалника в лицето на адвокат Василев и адвокат Елдъров е, че това е целенасочен процес срещу градоначалника и няма данни за потъването и злоупотребите за един милион лева. Според защитниците решенията при строителството на зоопарка са от сформирана комисия към Община Пловдив, а не еднолично от кмета и той не може да носи отговорност за действия на подчиненията си.