Сериозен гаф на прокуратурата бе открит от защитата на кмета Иван Тотев по време на делото в Апелативния съд в Пловдив. Оказа се, че двумесечният срок за разследването е приключил на 3 януари и няма данни той да е бил продължен. Според адвокат Васил Василев това означава, че процесът, който се води срещу кмета, е незаконосъобразен.

Софийският прокурор Владислав Владимиров заяви, че това не е голям проблем и такъв документ ще бъде изваден, ако вече не е бил издаден такъв. Колегата му от Пловдивската прокуратура Виктор Янков изтъкна подобни доводи като заяви, че ако се установи липса на удължаване на досъдебното производство, то след издаването на такова процесуално-следствените действия ще се повторят.

Кметът Иван Тотев заяви, че съвестта му е чиста и желае съдът да отмени решението на първата истанция.

Пледоариите по делото продължиха близо два часа, като основните мотиви на защитата на градоначалника в лицето на адвокат Василев и адвокат Елдъров е, че това е целенасочен процес срещу градоначалника и няма данни за потъването и злоупотребите за един милион лева. Те изтъкнаха още, че мотивите на прокуратурата, че липсват идеен проект, количествено-стойностни сметки и разрешително за строеж не отговарят на истината и всички документи са входирани по делото.

Решенията, които са взети при строителството на зоопарка, пък са от сформирана комисия към Община Пловдив, а не еднолично от кмета. Адвокатите припомниха също така, че носената наказателна отговорност е персонална и кметът не може да носи отговорност за решения, взети от негови подчинени.

Според адвокат Елдъров в ход е т.нар. „суха гилотина”, която са използвали във Великата френска революция, като вместо някой да бъде обезглавяван, той е бил заточван. Според Елдъров в момента срещу пловдивския градоначалник се използва именно такъв прийом.

В момента съдиите съвещават като окончателното решение трябва да бъде обявено в 12:15 ч.