Съдът реши да отстрани Иван Тотев от длъжността кмет на Пловдив, съобщи репортер на TrafficNews.bg. Тотев посрещна решението с мълчание, а адвокатът му Красимир Елдъров заяви, че ще обжалват. Отстраняването може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативен съд.

Налице са предпоставки за отстраняване от длъжност, тъй като ако остане на работа може да затрудни разследването. Това е позицията на прокуратурата. Защитата изтъкна, че Тотев е в отпуск, именно за да не влияе на разследването.

Припомняме ви, че още в началото на днешното заседание стана ясно, че Тотев е излязъл в отпуск до 15 февруари, а на поста ще го замества зам.-кмета Розалин Петков, който става временно изпълняващ длъжността "кмет".

Основният свидетел по делото се очаква да бъде друг зам.-кметът - Димитър Кацарски, който движеше строителството на зоопарка. Спор избухна и защо той не е разпитан до този момент.

От прокуратурата днес бяха категорични, че градоначалникът трябва да бъде отстранен от пост. Не само да не бъде физически в Общината, докато трае разследването, но и да няма възможност да упражнява властта, с която разполага. Вината за облагодетелстването от 1 милион на фирмата изпълнител – „Запрянови 03” се носи именно от кмета, тъй като той е подписал договора, заяви още прокурорът от София.

Вижте ВИДЕО от съдебната зала: