Агенцията за държавен финансов контрол е установила сериозни нарушения на Закона за обществените поръчки от страна на Община Пловдив, допуснати при изграждането на Спортна зала „Колодрума“. Това обявиха депутатът от Патриотичния фронт Борис Ячев. Той и общински съветници от Пловдив ще разкрият детайлите на нарочен брифинг в понеделник.

Именно депутатите Борис Ячев и Валентин Касабов внесоха преди една година сигнал до главния прокурор във връзка с необоснованото поскъпване с няколко пъти на спортната зала в Пловдив.

Брифингът ще се проведе в 11 часа – два часа и половина преди Окръжният съд в Пловдив да разгледа искането на прокуратурата за отстраняването на кмета на Пловдив Иван Тотев от длъжност заради повдигнатите обвинения за зоокъта.

Първоначално проектът трябваше да струва 40 милиона лева, но в крайна сметка Колодрума излезе около 55 милиона лева. После бяха проведени още обществени поръчки за облагородяване на паркинга в размер на около 2 милиона лева, допълнително беше отделен и четвърт милион за осветление. Строежът на залата беше спрян за около една година по време на правителството на Пламен Орешарски, но след идването на кабинета Борисов 2, от Министерски съвет преведоха забавените траншове. 

Колодрумът беше строен от фирма Главболгарстрой, който изгради и зала Арена Армеец.  

Последният скандал, който гръмна около спортната зала, беше в разследване на немска фондация, излъчено и по БТВ, което показа разхищенията около строителството на Колодрума, а самото разследване беше озаглавено "Как построихме мавзолей за 60 милиона в Пловдив".

Откакто е построена залата, мащабни спортни прояви в нея не са се провеждали, като дори Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 година бе отнето на Пловдив за сметка на Русе. 

Рядко се провеждат концерти и други подобни събития. 

Спортната зала се управлява от Общинското предприятие "Спортна зала Колодрума", пряко подчинено на зам.-кмета Розалин Петков. 

Сега причината да се иска отстраняването на кмета Иван Тотев са нередностите при поръчката за зоопарка. Прокуратурата твърди, че 90% от свидетелите са в професионална зависимост от него и са служители на общината.

Цялото съобщение на Прокуратурата - ВИЖТЕ ТУК