Иван Тотев за обвиненията от прокуратурата: Нямам основание да се притеснявам

Според СГП градоначалникът е нанесъл щети за 1 милион лева на Община Пловдив
Иван Тотев за обвиненията от прокуратурата:  Нямам основание да се притеснявам

„Досъдебното производство продължава. Не коментираме, защото трябва да изчакаме приключването. Нямаме основания да се притесняваме”, заявиха от пресцентъра на Община Пловдив по повод обвиненията срещу кмета Иван Тотев.

По-рано днес СГП разпространи съобщение, че градоначалникът е обвиняем за престъпления по служба при строителството на Зоопарка.

Според обвинителите заради действията на кмета са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лева и случаят е особено тежък - престъпление по чл.282, ал.3, пр.1, алт.1, във вр. с ал.2, пр.2 във вр. с ал.1 от НК.

В периода 30 април – 17 ноември 2014 г. в гр. Пловдив, като длъжностно лице заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, Иван Тотев е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът” – гр. Пловдив. Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Освен това тази процедура е проведена без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено – стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство на „Зоокът“ –Пловдив с изпълнителя - „Запрянови 03” ООД. Това Иван Тотев е сторил с цел да набави облага за търговското дружество в размер на 1 000 000 лв. В този размер е и щетата за община Пловдив.

До момента са разпитани 14 свидетели, изискана е цялата документация от Община Пловдив във връзка с проведените процедури за изграждането на „Зоокът“ – Пловдив.

Иван Тотев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева.

Процесуално-следствените действия продължават.

Още по темата - в новинарския обзор на ТРАФИК ТВ:

 

 


Вашият коментар през Trafficnews.bg

андрешко 17:26, 11.01.2017

Тази сган пие кръвта народна. Улиците и то булевардите на 10.01.2017 от 18.00 до 01.00 не се чистеха

baimile 16:01, 10.01.2017

А някои гебаджийски сайтове например завършващи на 24 как набързо поскатаха новината.

Иван 15:49, 10.01.2017

Кмета ни е тотален цървул, пълен провал ! Не мога да повярвам че кара втори мандат благодарение на мангалите и на хората които не отидоха да гласуват за Славчо. Дано го осъдят, само за сагата с градския транспорт заслужава затвор.

ц.захариев 13:44, 10.01.2017

Не само той,нали всички в общинската администрация са затвор.там гъмжи от мръсотия,просто вони на гнило.всички юристи трябва да бъдат изхвърлени.ощетяват гражданите,крадът им имотите,лъжат и са корумпирани.страх ги да не си загубят работата,службата и затова робуват с лъжии пред великите кметове,а те завземат имотите и стават велможи и се чувстват недосегаеми.предишния кмет Чумаков също е за раследване.Разпродаде градът и никой не му търси отговорност.Тоя пък вдига данъците като мисли че това щего спаси.само закон за администрацията и изпълнения на присъди ,иначе няма управия и нови неупетнени лица

Коментари

Вашият коментар през Facebook