Първо бяха пламъците. Огромни, грозни, съскащи. Изпепелиха един от символите на Пловдив. Това, което остана от Тютюневите складове, сега стърчи – изкорубено, осакатено, зловещо. От наследството на великия Кудоглу останаха руини, прах и сажди. И гняв.

После дойде тишината. С потропване. Тихото хоро на Пловдив. Докато потропваха в такт със сърцата си, пловдивчани изкрещяха на управниците си. Изкрещяха без лозунги, без фанфари, без традиционните речи, изявления и декларации. Изкрещяха им с тишина. 

Накрая се разрази скандал. Толкова страшен, че цял Пловдив настръхна. Тези, които са призвани заради професията си да са най-хуманните сред нас, бяха обвинени, че режат гърди и матки и осакатяват здрави жени. Онкото под тепетата се превърна в синоним на касапница.

Това са трите събития, които според нас разтърсиха тази година Пловдив – опожарените Тютюневи складове,  Хорото на Пловдив и шокиращите разкрития на раково болни. И трите предизвикаха лавина от гняв, стачки, сълзи, проверки. В първия случай един клошар го отнесе и остави съмнението у много пловдивчани за недоизказана истина. Вторият случай е по-особен – за първи път пловдивчани не само се обединиха, не само се опълчиха, но и победиха! Победиха безумното решение на управниците на града. В третия случай шефът на Онкото подаде оставка, а пловдивският кмет пророни сълзи. Засега – толкова.

1. ПОЖАРЪТ

20 август

Половин година след като Тютюневият склад на ул. "Одрин" 8 бе вандалски унищожен, друга емблематична сграда от Тютюневото градче отиде в историята. Огромен пожар избухна в празната сграда на ъгъла на улиците "Иван Вазов" и "Екзарх Йосиф". Високи пламъци се извиха над покрива на старата фабрика, прескачайки и върху съседните постройки. Цялата пловдивска пожарна бе вдигната накрак, за да овладее стихията.

Още тогава пловдивчани са убедени, че няма как огънят да е се е запалил от самосебе си. "Ами като не става с бутане, един хубав пожар би свършил много добра работа", коментира възрастен пловдивчани, който живее на ул. "Иван Вазов.

И още тогава всички си спомниха, че изоставеният склад далеч не е първият, който гори в Тютюневия град. Преди десет години бе опожарен склад на Сточна гара. Извършителят така и не бе открит. 

21 август

Все още тлее - и в карето на пожара, унищожил 4 прекрасни сгради в центъра на Пловдив, и в душите на пловдивчани. В момента покрай емблематичния Тютюнев град хората пристъпват плахо. Наоколо е тихо. До този момент в квартала все още няма ток. Няма и такива, които не подозират умишлен палеж...

Четири склада са сериозно пострадали, три от тях са Паметници на културата. Два от складовете са дарени от Димитър Кудоглу. Дарението се състои от четириетажна масивна сграда в центъра на Пловдив, струваща 5 милиона лева, и два тютюневи склада на ул. „Иван Вазов” на стойност 15 милиона лева. Сметката им беше видяна за... 5 часа.

Междувременно стана ясно, че Окръжна прокуратура - Пловдив ще разследва причините за огнените пламъци в центъра на града. Прокуратурата се самосезира.

И министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата да извърши спешна проверка на място заради случая с изгорелите тютюневи складове в Пловдив.

Оттук нататък топката е в ръцете на органите на реда, правосъдието и управниците на Пловдив. И докато те събират кризисни щабове и формират общински комисии, пловдивчани инициират флашмоб - тази вечер те ще се съберат на кръстовището на ул. "Иван Вазов" и ул. "Екзарх Йосиф", за да изразят своето недоволство и да премислят общи граждански действия! 

22 август

Гняв, възмущение, тъга, ярост, срам... Това са чувствата, които прозират от десетките коментари на потребители в социалните мрежи във връзка с големия пожар, при който бяха изпепелени четири от пловдивските тютюневи складове.

Гражданска инициатива за Тютюневия град публикува във Фейсбус страницата си съобщение, че от 10:00 часа ще бъдат пред община Пловдив, за да потърсят отговори.

А пожарът още тлее, през няколки минути се чува как падат греди и други предмети. Наоколо е тягостно - като на пепелище...

Започват да се събират пловдивчани, които от мястото на погрома ще се отправят към Общината. Там те ще търсят отговори. Ще попитат докога ще изчезват сгради в Пловдив, които създават идентичността и духа на града ни? И не изгубва ли градът ни постепенно своята историческа идентичност?" И кой запали тютюневите складове...

И докато цял Пловдив се тресе заради изгорените тютюневи складове - паметници на културата, се оказа, че вече има заподозрян и уличен в умишления палеж. Това е клошарят Любомир Данчев. 44-годишният мъж призна, че от 35 години живее на последния етаж на склада, откъдето тръгна огънят. 

23 август

"Версията "Клошар" е основната, но далеч не е единствената. Полиция и прокуратура работи по още няколко версии за запалването на тютюневите складове, заяви главният прокурор Сотир Цацаров в Пловдив. Така той отговори на общественото недоверие към ареста на клошаря Любомир Данчев, който е заподозрян за запалването на сградите.

Втората линия на разследване ще е за инвестиционните намерения в района. По нея ще работят експерти от ДАНС и Икономическа полиция. Предстоят разпити на италианския консул, собственик на складовете, на управителя на "Галакси Пропърти Груп", на кмета Иван Тотев, на главния архитект на Пловдив.

24 август

Окръжна прокуратура – Пловдив започна проверки и огледи на място на опожарените тютюневи складове.  

25 август

След приключване на огледите по разследването Окръжна прокуратура – Пловдив уведоми за това обстоятелство Община – Пловдив и Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство" към Министерство на културата, като разпореди незабавно осъществяване на правомощията им по чл.72, ал.3 от Закона за културното наследство за аварийно временно укрепване на изгорелите сгради за предотвратяване на разрушаването им и премахване на опасността от инциденти.

Георги Кадиев поиска проверка на Иван Тотев и Здравко Димитров заради Тютюневите складове. Според Партия Нормална държава с бездействието си те са увредили част от българската историческа идентичност и са нарушили автентичния облик на Пловдив.

През септември

Скандалът за разрушените Тютюневи складове в Пловдив се разраства. Окръжната прокуратура в града поиска от съда да отстрани от длъжност главния архитект на Общината Румен Русев. В мотивите на държавното обвинение е посочено, че съществуват корупционни практики, според които са променяни устройствените планове на паметниците на културата. Така се е стигнало до разрушаването им.

През октомври

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе в Районен съд-Пловдив обвинителен акт спрямо 45-годишния Любомир Данчев за това, че на 20.08.2016 г. по непредпазливост е запалил чужд имот – сграда, със значителна стойност - тютюнев склад на ул. “Екзарх Йосиф“ 13, като от пожара  са последвали значителни вреди в размер на общо 11 784 537 лв. на общо пет съседни сгради (бивши тютюневи складове) за следните юридически и физически лица -  „Р.И.П.А.“ ООД-Пловдив, „Галакси инвестмънт груп“ ООД-Пловдив, „Тотал спорт-2015“ ЕООД-Пловдив, „Нордикс инвест“ ООД-Пловдив и за 11 израелски граждани, собственици на една от сградите.

Обвинението приема, позовавайки се и на заключението на шесторната пожаротехническа експертиза, че пожарът е настъпил по непредпазливост – вследствие на небрежни действия от страна на обвиняемия Данчев, тъй като на 20 август 2016 г. той  изхвърлил незагасена цигара в кош с отпадъци в стаята, където живеел. В коша се намирали и хартиени изрезки от саморъчно свивани цигари от Данчев, които се запалили.

По досъдебното производство са събирани доказателства и за извършени престъпления от длъжностни лица, касаещи запалените сгради – паметници на културата. Материалите в тази насока са отделени в самостоятелно производство, по което разследването продължава.

Днес

Повечето от емблематичните за Пловдив сгради са пред рухване, а споменът за Тютюневия град малко по малко избледнява…

2. ХОРОТО


2 септември

Гонят хорото от Цар-Симеоновата градина! Пловдивските управници не го искат. От Община Пловдив аргументираха забраната за провеждане на традиционното неделно хоро в градината със сигнали на живеещи в района за силна музика и с наредба, която забранява използване на електронни озвучителни средства в централната градска част.

Не пипайте Хората, за да не ви пипнем ние!, заканиха се последователи на сдружението „Хора за хората”

4 септември

Напук на забраната пловдивчани извиха неделно хоро вместо в Цар-Симеоновата градина на централния площад. Те се събраха в центъра на града и извиха мълчаливо хоро. Без музика, хората се хванаха за ръце и изиграха народния танц все едно 100 гайди свирят в този момент. По този начин те изразиха недоволството си срещу забраната да танцуват всяка неделя в Цар-Симеоновата градина.

Пловдив сътвори нещо уникално. Тихо хоро! Бяхме чували за мъжко хоро, самодивско хоро, чичово хоро, босо хоро, даже голо хоро. Но „тихо”… Тази вечер тъпани, гайда, смях и викове на „мегдана” под тепетата нямаше. Но хоро имаше. Мълчаливо, без музика, без шум, без високоговорители. Затова пък толкова зареждащо, че дори и тези, които никога досега не са се хващали на хорото, този път го направиха.

Тази вечер стъпките не бяха в такт с музиката. Те бяха в такт със сърцата на пловдивчани. Усещаше се, че кръвта им танцува. А гърбовете им… гърбовете им бяха изправени. В тишината потропването и полюшването се превърнаха в свещен ритуал на заедността. И на желанието да отстояваш правото да не ти отнемат това, което векове е държало българина изправен.  Което е сливало душата му с природата. Което го е карало да се смее, да забрави неволите си и да се наслаждава – на ритъма, на усещането за идентичност, на красотата, на учестеното сърцебиене…

Пловдивчани изкрещяха на управниците на града с тишина. 

12 септември

Стотици пловдивчани и българи, дошли от други градове, извиха огромно хоро на площад „Централен“ в Пловдив в неделя вечерта. Пак в знак на протест срещу забраната на Община Пловдив хора да се играят в Цар-Симеоновата градина на града.

Този път организаторите си бяха взели тонколоните, а тъпан също се включи в акомпанимента на българския народен танц.

„Държа да кажа на управниците, че хорото е вечно, а те днес са тук, а утре ги няма”, заяви пловдивчанка пред наш репортер.

Към огромното хоро в продължение на три часа прииждаха още и още хора, които се хващаха за ръце, за да покажат, че българските традиции са живи и не могат да бъдат заглушени от общински наредби.

За да подкрепят жителите на Пловдив, в града пристигнаха участници от танцови състави от Асеновград, Пазарджик и Хасково.

В подкрепа на българския народен танц в културната столица на Европа се обявиха и софиянци. Близо 100 души се хванаха на хоро пред Народния театър, за да изкажат своята съпричастност с пловдивчани и борбата им с градските власти. Софиянци си носеха уредба и тонколони, на които звучаха български хора.

18 септември

Напук на пловдивските управници, които се опитват да изгонят българското хоро от центъра на града, българите в Лондон решиха да потропнат. Тук, в британската столица, никой не забрани ХОРОТО. Стотици българи и чужденци се потопиха в магията на народното творчество по време на Първия фолклорен събор „Древно наследство“ в британската столица.

21 септември

Безсилието на управниците на Пловдив стигна дотам, че в неделя, когато традиционно стотици пловдивчани и гости на града се хващат на хорото, те изпратиха в Цар-Симеоновата градина полиция. Явно пловдивските управници няма да се спрат пред нищо, за да смачкат нещо, което хората смятат за свое, за важно, за българско...

И знаете ли какъв е резултатът? Опитът на Община Пловдив да потъпче хорото доведе до това - хората са се увеличили двойно... 

28 септември

Нищо не може да спре неделното хоро под тепетата! Въпреки дъжда и студеното време десетки пловдивчани и любители на българските обичаи извиха голям кръг, под звуците на фолклорна музика.

И в пек, и в дъжд, и със забрани от градските власти просто пловдивчани не се отказват от неделната инициатива да се играе хоро в центъра на града.

И така… до днес. Хорото продължава!

3. ОНКОТО


2 ноември

Започва проверка на Изпълнителната агенция "Медицински одит" на Комплексния онкологичен център в Пловдив. Това се случва след шокиращи разкрития, че там се извършват радикални операции на пациенти, без да има необходимост от тях. До проверката се е стигнало след изнесени от предаването "Господари на ефира" пет случая на пациентки, на които са извършени тежки операции с отстраняване на органи, за които последващи медицински становища твърдят, че са били неоснователни.

Лекари сигнализират от години за порочната практика пациенти да се подлагат на ненужни манипулации с цел усвояване на скъпо платени клинични пътеки от здравната каса

Подозренията за сгрешени диагнози и ненужни операции в Комплексния онкологичен център в Пловдив разтърсват града. Пострадали пациенти разкриха пред „Господари на ефира” стряскащи истории за това как са лекувани.

Първият случай е на жена на 47 години с бучка в лявата гърда. В епикризата й липсват първоначални данни за злокачествен процес, но по време на операцията патоанатомът прави заключение, че има данни за карцином, и на жената се извършва радикална мастектомия. Окончателната диагноза е малигнен мезенхимен тумор.

Това е различно от диагнозата по време на самата операция, която също е за злокачествен тумор – инвазивен дуктален карцином. При направената ревизия окончателната диагноза е съвсем друга – доброкачествен фиброаденом, който в никакъв случай не изисква премахване на гърдата на пациентката. Това се потвърждава и от националния консултант от Александровска болница. Туморът е бил доброкачествен и е трябвало само него да отстранят.

При втория случай след установена "мековата матка" на жена е направена радикална хистеректомия. В епикризата ясно е записано, че е направено операция на инвазивен плоскоклетъчен карцином, тоест рак на маточната шийка. При направената ревизия обаче се установява, че на маточната шийка се е развило псевдоерозио, което е доброкачествен процес на шийката на матката, който се среща при 70% от жените и не изисква никаква намеса, камо ли премахването на всички тези органи.

Третият случай е на жена на средна възраст, която постъпва с диагноза тумор на яйчника. По време на операцията патоанатомът прави задължителното изследване ГЕФРИР, при което прави заключение, че образуванието е рак и на пациентката е направена радикална максимална по обем операция с премахване на матка, яйчници и тръби, тазови лимфни възли и част от голямото було. Последващата ревизия на направеното обаче установява доброкачествен тумор на яйчника, който изисква само и единствено отстраняване на яйчника, но не и травмиращата операция, която е извършена на жената.

Четвъртият случай е на възрастна жена, над 70 години. Направена й е радикална вулвектомия, на базата на положителна цитонамазка и решение на онкологичния комитет. Не е направена биопсия преди операцията, което е изискване на алгоритъма за диагностика и лечение на това заболяване. В крайна сметка се оказва, че липсват данни за злокачествен процес, включително и на цитологичното изследване, предхождащо операцията. Това го потвърждава и последващата ревизия, но въпреки това на пациентката е направена изключително травмираща радикална интервенция, от която може би тя не е имала нужда и е поставена за диспансерно наблюдение през следващите 5 години.

Петият случай пък е на жена в детеродна възраст, която постъпва в болничното заведение със съмнение за рак на шийката на матката. След биопсия патоанатомът потвърждава диагнозата - инфилтриращ карцином на шийката на матката, и на пациентката се извършва радикална травмираща и инвалидизираща генекологична операция с множество отстранени органи. Впоследствие направената ревизия обаче установява, че злокачественият процес е без инфилтрация, тоест няма проникване и метастазиране, което не е било налице нито при операцията, нито при първоначалната биопсия. Напълно възможно е обаче лечението да е могло да се ограничи само с т.нар. конизация на шийката на матката, заключва проверката на "медицински одит".

4 ноември

Прокуратурата влиза на проверка в пловдивския Онкодиспансер. Изискани са данните от медицинския одит, извършен от Министерството на здравеопазването, както и всички материали за пострадали пациенти.

Ако се докажат твърденията, виновните ги грози затвор между 3 и 10 години.

7 ноември

Заместник-кметът по здравеопазване на Пловдив Розалин Петков е поискал оставката на управителя на Комплексния онкологичен център в Пловдив Красимир Вальов.

Малко по-късно става ясно, че Общинският съвет няма да обсъжда точка за  отстраняването на д-р Красимир Вельов като управител на Комплексния онкологичен център в Пловдив.

8 ноември

Лекарите от Онкото в Пловдив излязоха на протест, притеснени за пациентите си. Според голяма част от тях това е корпоративна атака, която е свързана с определени икономически интереси. Според медиците от „Господари на ефира” са действали неадекватно, тъй като е трябвало да изчакат медицинския одит и след като се видят резултатите да се излъчат репортажите.

По-късно на 8 ноември

Отнеха правата за практикуване на лекар от Онкото - д-р Петко Маслев няма да може да упражнява медицинска професия две години.

Здравният министър Петър Москов издаде заповед за отнемане правата на патоанатома в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Министърът подписа разпореждане за допускане на предварително изпълнение с цел защита живота и здравето на пациентите, лекуващи се в лечебното заведение.

Междувременно министър Москов изпрати писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев и председателя на ОбС в града с настояване в най-кратки срокове да предприемат действия за привеждане на дейността на лечебното заведение в съответствие с добрата медицинска практика; промяна в ръководството на лечебното заведение и начина на управление; да се въведе постоянен контрол на качеството на работата.

По-късно същия ден стана ясно, че 51% от диагнозите на д-р Маслев в пловдивското Онко са сгрешени! Съвпаденията в диагнозите за 2016 година са само 13%, пише в констатацията на експертите от Изпълнителна агенция „Медицински одит”.

16 ноември

След като здравният министър Петър Москов постави ултиматум на Иван Тотев община Пловдив да смени ръководството на болницата, защото в противен случай лицензът й ще бъде отнет, кметът лично премахна точката от дневния ред на общинската сесия.

Общинският съвет не разгледа проблемите на КОЦ - Пловдив. Вместо това общинските съветници бяха почерпени с уиски и лотарийни билетчета от колега… 

17 ноември

Българският лекарски съюз (БЛС) призова Петър Москов да оттегли заповедта си за отнемане на лекарските права на патолога от Пловдивския онкологичен център д-р Петко Маслев. В официално становище съсловната организация заявява, че разпореждането на Москов е в нарушение на закона.

Според становището на Съюза използването на недоказани твърдения, без конкретно наказателно производство и без неопровержимо установена вина, с цел бламиране на един или друг лекар или произволно лечебно заведение, всява неоправдан страх в обществото, петни медицинската професия и вреди на системата на здравеопазване.

Медиците обясниха още, че операциите са извършени съвършено точно, с отлично познаване на онкологичната доктрина и нито един от пациентите не е починал и не е със следоперативни отклонения.

21 ноември

Кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че няма да има политическо решение за Онкодиспансера, съветниците щели да гласуват по съвест, градоначалникът не искал да взима становище по темата с КОЦ – Пловдив.

23 ноември

Бойко Борисов обяви в ефир, че ще има резки промени в ГЕРБ - Пловдив, ако не сменят шефа на Онкото! Премиерът обясни, че бил разпоредил на организацията на ГЕРБ в Пловдив да освободи това ръководство на болницата, докато тече и прокурорската проверка. „Ако гласуват различно от това, което съм им разпоредил, те просто не са мои общински съветници вече", заяви пред Господари на ефира Борисов.

24 ноември

Шефът на Онкото д-р Красимир Вальов подаде оставка! А в залата на Общинския съвет кметът Тотев проля сълзи.

Той обясни, че под такъв натиск Общината никога не е била. Министър Москов му се бил обадил и му казал, че ако не смени директора, му спира пътеките. Според Тотев всички политици, включително и той носят вина за това, че правят политика по медиите и назначават и уволняват хора чрез медиите.

Така… през сълзи и обяснения съветниците на ГЕРБ все пак не пристъпиха повелята на Борисов: смениха шефа на Онкото. Временно лечебното заведение беше поето от професор Мариана Янева.

 А пловдивчани все още чакат резултатите от многобройните проверки…

TrafficNews.bg