Двойно повече са болните от грип в Пловдив тази седмица в сравнение с миналата. Данните са на здравната инспекция. По тази причина в града е обявена грипна епидемия.

Коридорите пред лекарските кабинети в поликлиниките са препълнени от пациенти, които чакат да бъдат прегледани. Оказва се, че някои хора прибягват до самолечение, което крие рискове от усложнения. 

Каква е ситуацията в Първо ДКЦ до Поноделник пазара и какво разказват пациенти - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:  

Със заповед на кмета на града Иван Тотев коледната ваканция ще бъде удължена с два дни. Така учениците ще се върнат на училище на 9 януари. Харманли и Хасково също обявиха грипна ваканция. Броят на болните там надхвърля 250 на 10 000 души.

До 4 януари се спират профилактичните прегледи, имунизациите, женските и детските консултации, както и  плановите операции. 

В предепидемична обстановка са още Стара Загора, Габрово, Пазарджик и Добрич. В София броят на болните също расте.

Повишаване на заболеваемостта има и в Димитровград, но засега там няма да бъде обявявана епидемия.

ГРИПЪТ ХОНККОНГ

Грипната вълна тази година дойде изненадващо рано, като в нея преобладава щамът „Хонконг”. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

През последната работна седмица 3-4 училища в Балчик са обявили грипна ваканция, училищата в Кричим, а ваканцията в Пловдив ще бъде удулжена. Обикновено подобни процеси започват в края на януари.

„Хонконг” – A(H3N2), е „класически тип грип”, посочи Кунчев. Вирусът е относително нов и през последния сезон е имал ограничени проявления само в Италия и Словения. Заради това и сега 90% от новорегистрираните случаи са свързани именно с този щам.

Клиничната картина е позната – остро начало с температура, главоболие, болки и обща отпадналост. „Хората остават на легло по 3-4 дни”, посочи главният здравен инспектор и допълни, че препоръката на лекарите е да не се опитваме да караме болестта „на крак”. По думите му ден преди да се разболеем, вече предаваме вируса и в стая с други 9 души ще заразим поне трима от тях.

Децата са особено рискова група, защото заразени частици, напуснали тялото на болен човек през кихане, кашляне, дишане и говорене, могат да полепнат по играчки и други повърхности, които най-малките пипат. Затова ако някой от възрастните вкъщи е с грип, трябва да се отделя допълнително внимание на хигиената.

„Ние ще загубим представа какво се случва следващите 1-2 седмици, хората спират да ходят на лекар (…) Не работят училища и предприятия, но хората се събират на друг принцип – семеен, приятелски”, коментира Кунчев.

Според него при млад и здрав организъм не е задължително да се ходи на лекар заради грип, но все пак това си остава сериозно заболяване, от което могат да последват различни усложнения в дихателната, сърдечната или нервната системи.

Д-р Кунчев посочи, че вече е късно да се ваксинираме: „При започваща епидемия ние нямаме време да създадем имунитет, защото са необходими 20 дни”. Той отбеляза, че на пазара има два противогрипни препарата, които са много ефективни, ако приемът им бъде започнат в първите 48 часа. Докато няма съпътстваща бактериална инфекция (каквато може да установи само лекар) „за антибиотиците въобще няма място” и даже може да навредят, категоричен е главният държавен инспектор. 

TrafficNews.bg