В центъра на всяка история стои човек. През изминалата 2016 г. ви показахме историите на множество различни хора с техните професии, хобита, цели и мечти. Едни ни изненадаха със смелостта си, други ни възхитиха с креативността си, а трети ни накараха да се усмихнем с идеите си. В края на годината решихме да ви покажем някои от най-любопитните истории, които сме снимали през годината:

Най-голямото щастие на света…

…е да имаш рожба. Семейство от пловдивското село Кадиево е разбрало това, но не и преди да се сблъска с трудностите на проблемното зачеване. С помощта на екипа на КИРМ-Плевен обаче те извървели пътя до успешна ин-витро процедура. Днес Красимира и Йордан Пашови се радват на малкия Борислав. Красивата история на двама души, сбъднали мечтата си да станат родители, гледайте тук:

Дете герой спаси живот(и)

Петнадесетгодишнo момиче предотврати катастрофа на тролейбус в Стара Загора в началото на 2016 г. Мария Звездева първо спряла движещото се превозно средство, а след това спасила живота на припадналия зад волана шофьор. Момичето дори бе наградено за геройския си подвиг и проявената смелост. Ето я и цялата история:

 

Пловдивчанка твори мартеници за близко и далеч

Освен смелост, хората, с които ви срещаме, често демонстрират и таланти и почит към традициите. Като пловдивчанката Елизабет Стойкова, която от години изработва и продава мартеници. Обяснява Освен традиционната плетка от червен и бял конец, можем да си купим гривни с имена, зодии и футболни отбори, а дори и играчки с вързана към тях мартеница. Това обаче не е приумица на търговците, а на купувачите - хората просто искат разнообразие. Някои от мартениците на Елизабет са били изпратени дори в чужбина. Вижте още за червено-бялата традиция и търговията с мартеници:

Ученици от Пловдив изобретиха уред за четене на книги на тъмно

Иновации. Това също е налице в историите от Пловдив и региона. Ученици от ЕГ „Иван Вазов” създадоха т.нар. „книгосвет” – уред, който се поставя върху страниците на книгата и осветява редовете. Младежите грабнаха първо място на национален форум „Изгряващи звезди” в София. Техните имена? Йолена Гешева, Бирсен Алиманова, Георги Стоянов, Иван- Асен Василев, Димитър Тодев и Георги Земерски. За изобретението си шестимата бяха отличени лично от президента Росен Плевнелиев. Вижте тяхното творение:

 

Пловдивчани сътвориха хрупкава чаша за кафе

Двама пловдивчани, приятели от детство, също ни изненадаха с интересна бизнес идея. Те са създали биоразградима чаша за кафе, която пази природата и дава нещо за хапване на потребителите. Двамата се надяват съвсем скоро да започнат масово производство. Чашата, която са създали, е изградена от зърнени култури и след изпиване на сутрешното кафе, човек може да я похапне вместо обичайната бисквитка. От какво скоро ще пиете кафето си – вижте тук:

 

Докосни коминочистач за късмет!

Някои бизнес идеи са в процес на развитие, а други носят доходи на практикуващите ги от годините. Като това да си коминочистач. Не само, че хората продължават да се отопляват на твърдо гориво и имат нужда от теб, но и искат да те пипнат за късмет. С това се сблъсква всеки ден коминочистачът Христос, който вече се е превърнал в нещо като талисман в центъра на Пловдив. Кое е родното му място, какво го е довело под тепетата и какво са искали от него жители на града – гледайте във видеото:

Чобата и екологичният му „бизнес”

Коминочистачът Христос признава, че отоплението на твърдо гориво замърсява въздуха. Друг пловдивски образ е в хем по-мръсен, хем по-екологичен „бизнес”. Чобата от години събира картони и хартии и ги дава за рециклиране. Мъжът е известен и като живия талисман на Локомотив (Пловдив), но въпреки това е възможно десетки пъти да сте минавали покрай него без да го познаете. Ние ви даваме възможност да научите малко повече за живота на един обикновен човек:

Ванчо Вечния и тайната на безсмъртието

Завършваме обзора с един още по-странен индивид. Иван Ранделов в известна степен е колега на Чобата. Иван Ранделов работи в „Чистота” в Пловдив, но планира грандиозни неща. Ванчо Вечния, както е по-известен той, твърди, че е открил тайната на безсмъртието. Той цели обединяването на всички страни по света и налагането на общ закон, който да спаси човечеството от унищожение. Но ще го оставим той сам да ви разкаже:

Този кратък обзор в никакъв случай не изчерпва богатата картина от лица, които застанаха пред камерите ни през миналата година. И през 2017-та ще продължим да ви показваме интересните лица на Пловдив и региона – талантите, героите и зевзеците. Всички, които оформят разнообразния лик на един пъстър и красив град.

TrafficNews.bg