Една снимка е равна на хиляда думи! Редакторите на TrafficNews.bg и Plovdiv Time направиха селекция на фотографиите, запечатали важни моменти от живота на Пловдив през изминалата година. Някои от тях - като прекрасните фестивали, състезанията и невероятните концерти ще ви накарат да се чувствате горди жители на най- древния жив град в Европа. Други - като срутения склад на ул. "Одрин" 8 и опожарените руини на Тютюневия град ще ви натъжат. Всички тези снимки - весели и тъжни вече са история. Историята на Пловдив. 

Спецполицаи изведоха преди минути 34-годишният Георги Странджев, който се барикадира в дома си и в продължение на 10  часа държа като заложник собствената си майка. 

Мъжът, който е с психически проблеми, на 3 февруари се бе барикадирал в апартамента си, като заплашваше, че ще отнеме живота на майка си. Георги е криминално проявен и е осъждан за разпространение на наркотици. Заложническата драма продължи почти 8 часа, но приключи без жертви и пострадали. 


Голям пожар тази нощ изпепели до основи сградата на старата еврейска баня Орта мезар срещу Дома на младоженците в Пловдив на 18 февруари през нощта. Двуетажната сграда е паметник на културата, а огънят е тръгнал от мебелен склад и магазин на първия етаж. Причината за пожара не бе изяснена, а сградата продължава да пустее. 


Два дни след националния празник 3 март, в една неделна сутрин багери събориха сградата на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8. Емблематичната сграда от романа "Тютюн" бе разрушена, въпреки че е обявена за паметрин на културата. последва грандиозен скандал, а след това и няколко съдебни дела. Няколко месеца по-късно руините са затворени зад метална ограда, а главният архитект на града Румен Русев е с няколко обвинения за престъпления по служба. Административна грешка или корупция?  За съжаление това не беше последния вандалски акт  в Тютюневия град през годината. 

Фестивалът „Opera Open 2016“ бе открит на 18 юни на уникалната сцена на Античния театър. За старта му бяха поканени шест български звезди със световна кариера. Афишът  включваше 11 спектакъла. Сред заглавията бяха любимите опери „Мадам Бътерфлай“ на Пучини, изпълнена под диригенствто на Лучано Ди Мартино, „Летящият холандец“ на Вагнер под палката Иван Ангелов, „Кармен“ на Бизе с гост-диригент хърватинът Никша Бареза, „Турандот“ с маестрото на операта в Русе Найден Тодоров и „Аида“, под диригентството на музикалния директор на Пловдивската опера Диан Чобанов. Спектаклите преминаха с огромен успех, а  по трибуните на древния театър рядко имаше свободни места. Пловдив вече определено е сред европейските оперни сцени. 



 Премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цецка Цачева, министри и депутати дойдоха за официалното откриване на Драматичния театър в Пловдив на 23 юни. Театърът бе напълно обновен и отвори врати за пръв път след тежкия пожар през 2013 г. Премиерът и министрите гледаха спектакъла „За всеобщата просвета” на Камен Донев.

На 2 юли най-старият рокерски клуб в България „Вагабонд“ отпразнува своята 24-годишнина. Братята на вятъра се събраха на голям мото-събор на 9-и километър край Пловдив.

След 72-годишно прекъсване Пловдивският гарнизон върна бойния си празник. На 4 юли военен парад проведоха  елитните бойци от 68-а бригада „Специални сили”, авиобазите „Граф Игнатиево” и „Крумово”, 110-ти логистичен полк и 91-ви инженерен батальон.

Младите гребци на Русия тържествуваха на Европейското първенство по кану-каяк за юноши, девойки и младежи до 23 години, което се проведе в Пловдив от 14 до 18 юли 2016 г. Те спечелиха 15 шампионски титли. Втори с 15 златни медала останаха състезателите на Беларус. Унгарците и сърбите спечелиха надпреварите в по три дисциплини. Българският отбор успя да спечели само един медал. Велиян Бъчваров и Христо Реков грабнаха среброто на 500 метра двойка каяк при младежите.

Пловдив спечели няколко престижни туристически награди през 2016 г. Гредът под тепетата получи приза за развитие на туризма и културно-историческото наследство „Златната ябълка”. Отличието  бе връчено от Световната организация на журналистите и писателите в областта на туризма – FIJET. По-късно Пловдив се сдоби и с отличието „Лидер в туризма на Балканите“ по време на второто издание на наградите „Balkan Awards for Tourism Industry 2016“. Архитектурният резерват „Старинен Пловдив” пък грабна голямата награда в категорията „Специализиран туризъм” по време на първите Годишни награди на Министерството на туризма. Античният театър пък спечели надпреварата в кампанията „Чудесата на България“ на вестник „Стандарт“. 

На 20 август пожар изпепели три от складовете в Тютюневия град. Пожарът унищожи ценни за пловдивчани сгради, които бяха включени и в концепцията за европейска столица на културата през 2019 година.  На следващия ден няколкостотин души се вдигнаха на протест срещу ликвидирането на архитектурното наследство. Прокуратурата смята, че палежът е извършен по непредпазливост от клошаря Любо, който оставил незагасена цигара в едно от помещенията.

Иън Андерсън от „Jethro Tull”  изнесе запомнящ се концерт на Античния театър на 3 септември. Флейтистът зарадва пловдивската публика с най-големите хитове на рокгрупата и с вариации на известни класически творби.

Полицаи и барети проведоха внушително антитерористично учение на летище „Пловдив“ днес сутринта. В 4-часовата операция участваха общо 300 служители от различни ведомства. В тренировката се включиха министерствата на вътрешните работи, на отбраната, на транспорта и на здравеопазването. Командосите тренираха как да отразят нападение на трима терористи на терминала на летището.

През  2016 г. неделното хоро на централния площад в Пловдив се утвърди като институция.  Хороводците не пропуснаха нито една седмица да тропнат народния танц. През лятото общинската управа опита да забрани веселието, което предизвика огромно недоволство. Стотици хороводци дойдоха от цялата страна да трапнат протестно. Кметството побърза да оттегли забраната.

  Сладкогласният ангел на Пловдив – Лидия Ганева, остана девета в оспорваната надпревара на музикалния конкурс на Стария континент. 10-годишната Лидия, облечена в пъстра рокля, изпя блестящо песента си „Вълшебен ден“ по музика на Владимир Ампов-Графа и текст на Графа и Илия Григоров. 10-годишната Мариам Мамадашвили от Грузия спечели 26-о издание на Детската Евровизия 2016, която се проведе в столицата на Малта. 

На стълбите на Каменица на главната улица в Пловдив бе поставен спектакълът „Духът на Кармен”, вдъхновен от знаменитата новела на Проспер Мериме. Историята на една изпепеляваща любов изиграха актьорите от Габровския Драматичен театър „Рачо Стоянов”. С тяхното шоу тръгна големият международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“.

Центърът на Пловдив се превърна в сцена от екшън филм на 17 октомври. Елитни командоси показаха специални техники за водене на ръкопашен бой. Коронният номер на демонстрацията стана трошенето на запалени тухли и керемиди с голи ръце и крака. Откритата тренировка по случай Деня на парашутиста бе водена от инструктора по бойни спортове Ганчо Ганев.

В Природонаучния музей се проведе най-голямата изложба на опасни и отровни влечуги и риби в Югоизточна Европа. Пловдивчани успяха на живо да запознаят с екзотични змии, гущери, скорпиони, змиорки, крокодили и риби.

 

 Десетки хиляди влезнаха в Капана за есенния му фестивал. Артистичният квартал на Пловдив се превърна във внушителна сцена за музика, танци, театър, кино, изложби, арт-базари, спортни тренировки и обществени дискусии. Любители на веселбата от цялата страна и от чужбина откриха своето ново място за подвизи. 

На 16 юли с тържествено литийно шествие по улиците на Пловдив премина частица от ръката на свети Георги, с която според преданието той е убил змея. Мощите на светията гостуваха в пловдивската митрополитска църква "Света Марина" по случай храмовия празник. 

Уникален древногръцки надпис, посветен на първия градоначалник на Филипополис – Тит Флавий Котис, откриха археолозите в Пловдив. Ценната находка от 90 година се намира в десния ъгъл на сцената на Античния театър. Откритието представиха пред журналисти кметът Иван Тотев, археологът Мая Мартинова и преподавателят по древногръцки език Николай Шаранков.

Надписът е посветен на най-видния гражданин под тепетата и е бил поставен под неговата статуя. На камъка още личат отпечатъците от стъпалата й. Тит Флавий Котис, син на Рескупорис, е заемал всички важни длъжности, които съществуват в един римски град. Бил е пожизнен жрец на бог Асклепий, както и първожрец на императорския култ не само за Филипопол, но и за цялата провинция Тракия.

81 даровити ученици от Пловдив станаха членове на Общество „Nota Bene“. На официална церемония във Военния клуб 3 декември те получиха своите карти. Същия ден там се проведе и бе Денят на здравословното образование под надслов „Яж, тренирай и дари!”. 

Това бе първата кауза на учениците от Английската и Руската гимназия, които са в Менторския съвет на „Nota Bene“. В инициативата се включиха пловдивски ресторанти и техните готвачи, като всеки от тях разположи щандове със здравословна храна. Учениците събраха пари за децата на Корнелия Петкова, които загубиха баща си в катастрофа на бул. „Руски”.

 

В началото на август се проведе 22-ят Международен фолклорен фестивал в Пловдив. Над 200 певци, музиканти и танцьори от седем държави дефилираха всеки следобед по главната улица на европейската столица на културата, след което изнасяха вечерни концерти на Античния театър. На танците се насладиха и хората в Асеновград и Хисаря, където ансамблите също гостуваха. 

В края на ноември с голям успех премина Дефилето на младото вино в Стария град. 200 вина, произведени от 32 изби в цялата страна, се включиха надпреварата за за наградата „Златен Дионис“. Хиляди любители на качественото вино посетиха европейската столица на културата.

Голяма част от фотографиите са заснети от главният редактор на платформата ни за култура и градски живот PlovdivTime.com - Руслан Йорданов. Другите са запечатани от репортери на TrafficNews.bg.

 TrafficNews.bg