Горялата къща в Пловдив е Божиловият чифлик, научи TrafficNews.bg. Сградата на улица "Мали Богдан" е паметник на културата с уникални фризове и стенописи. Дело е на известния архитект Камен Петков. Била е собственост на богатата пловдивска фамилия Божилови.

Сградата някога е приютявала висшите кръгове на града, посещавана е била и от много дипломати. Така е до момента, в който могъществото на фамилията започва да залязва. Сградата е национализирана, после част от нея е върната на наследниците. В момента собствеността е поделена между тях и общината.

Въпреки това сградата е изоставена и от години никой не се грижи за нея. През 2006 г. Божиловият чифлик става жертва на един пожар, който нанася сериозни щети на зданието. Преди няколко лета прозорците и вратите на сградата са били заковани. От месеци обаче те зеят широко за наркомани и бездомници, които спокойно влизат в архитектурния шедьовър. Вероятно те са и тези, разбили част от стените на зданието. Оградата също липсва. 

Нов пожар се разрази в сградата по-рано днес. Огънят бе потушен от пловдивските пожарникари. Причината за запалването не е ясна засега. Една от версиите е, че е пожарът може да е дело на клошари. Но на този етап няма подобни доказателства. 

За сметка на това обаче Божиловият чифлик е поредният опожарен паметник на културата. Руините на изгорелите през лятото Тютюневи складове са на по-малко от километър от къщата. Пожари имаше също в банята "Ортамезар" и бившето Второ районно на площад "Съединение".   

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg