Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо частния съдя изпълнител Атанас Атанасов, за това, че в период от шест години, при условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице е присвоил чужди пари. Общата стойност е 736 621 лева, връчени му в качество и поверени му да ги пази и управлява. Още преди две години TrafficNews.bg съобщи, че близо 1 милион липсват от сметките на скандалния юрист. 

Атанас Атанасов е встъпил в длъжност на 3 април 2006 г. с подписване на клетвен лист пред Съвета на камарата на частните съдебни изпълнители и така придобил качеството на длъжностно лице. Съгласно Закона за частните съдебни изпълнители/ЗЧСИ/ той е трябвало да има най-малко една специална сметка на свое име в банка за паричните средства, които получава от осребряването на имуществото на длъжници. При започване на дейността си той открил такива сметки в четири банки.

С решение от 15 юли 2013 година Върховния касационен съд е оставил в сила решение на Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители/КЧСИ/  от 23 ноември 2012 г., с което на обвиняемия е било наложено дисциплинарно наказание – лишаване от правоспособност като частен съдебен изпълнител за срок от три години.

Поради тази причина съдебният му архив е бил прехвърлен на негов колега със заповед на министъра на правосъдието. 

На 28 октомври 2014 г. КЧСИ е била уведомена за недостиг на средства в специалните сметки на Атанасов.  В тях се съхранявали внесените пари на длъжници, които частният съдебен изпълнител трябвало да преведе по сметки на взискателите. Изготвена била справка за движението на сумите по специалната банкова сметка на обв. Атанасов. Установено било, че по 33 изпълнителни дела длъжниците  внасяли пари, но не са били извършени плащания по сметките на взискателите.  

По делото е установено, че при управление на поверените му пари, собственост на длъжници, Атанасов не се е разпореждал с тях служебно, а го е правил в свой личен интерес - теглил различни суми, както и изплащал свои задължения към ТД НАП-Пловдив, Камарата на частните съдебни изпълнители, сметки за изразходвана електроенергия.

Заключението на назначена съдебно-счетоводна експертиза сочи, че в горепосочения период обвиняемият се е разпоредил с общо 736 621 лева, които не са възстановени. Той не се признава за виновен по така повдигнатото му обвинение.

Липсата на огромната сума бе установена преди 2 години. Бяха назначени счетоводни експертизи, които трябваше да установят , кой е изтеглил парите или къде са били преведени. На разпит бяха подложени както самия Атанасов, така и на бившият помощник Румен Паунов.  Двамата си разменяли взаимни обвинения за източената сметка.   В изпразнената сметка проверяващите са открили  цифром и словом 34 лева – сума , колкото сметката да не бъде закрита.

Правата на Атанасов бяха отнети през 2013  година, като Камарата на частните съдебни изпълнители му наложи 3 годишен срок, в който той няма да може да упражнява правата си. ВКС потвърди решението и всички дела на Атанасов бяха прехвърлени на колегата му Никола Видев.

Камарата  му наложи най-тежкото наказание заради 20 тежки нарушения, констатирани при проверка на цялостната му дейност. Производството срещу Атанасов е образувано по жалби на Строителна компания “Загора” АД, кантора “Луков и Горчев” и частен съдебен изпълнител от Стара Загора. Жалбите са по две изпълнителни дела, по които са продадени имоти, които са били публична общинска собственост на община Стамболийски. Скандалът избухна в началото на 2012 година, когато стана ясно, че на търг са продадени две общински сгради и мотописта от 100 декара. За скандалните сделки не бе разбрал дори кметът на Стамболийски Иван Атанасов. Обект на продажбите са били административна сграда, отдадена под наем за 10 години на банка, и пенсионерски клуб, който също бил даден под наем за 5 години. Трите продажби са извършени, след като общината е осъдена да заплати 76 хиляди лева на фирмата за чистота “Комунал”. Тя била наета да извършва сметосъбирането в Стамболийски. Кметът е прекратил договора с нея и по съдебен ред фирмата си поискала дължимите неустойки. Тъй като общината не разполагала с необходимите суми, комуналното дружество наело ЧСИ Атанас Атанасов да събере дълга. Общинските съветници и кметът не били уведомени за предстоящите продажби. И трите обекта били изтъргувани на скандално ниски цени - пистата, която е 100 декара, е продадена за 8200 лева, двуетажната сграда с разгъната площ от 250 квадрата и след основен ремонт, струващ 350 бона, е продадена за 11 222 лева, а пенсионерският клуб е продаден за 23 000 лева. Едно от  основните нарушения е, че продадените имоти са  публична общинска собственост.

Отнемането на правата бе предшествано и от шумен  скандал между Атанасов бившата му „дясна ръка” Румен Паунов.  Той е бил уволнен дисциплинарно от кантората, а в момента срещу него се води наказателно дело от един от пострадалите от Атанасов.

Срещу ЧСИ  Атанасов имаше десетки жалби от пловдивчани, останали без имущество, след като изпълнителните им дела попаднали при него. Бе създаден и комитет от пострадали пловдивчани.. Февруари 2009 година неизвестен мъж с маска причака Атанасов пред дома му и го преби с метална тръба. Той бе приет в болница с тежка черепно-мозъчна травма. Съдия-изпълнителят се възстанови и известно време се движеше с охрана. Извършителят така и не бе разкрит.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg