През последните няколко дни стотици пловдивчани посетиха лекарските кабинети заради стомашно-чревен вирус.  Заболяването е силно заразно за около седмица, а най - острите проявления са за около два дни. Лекарите съветват при първите симптоми веднага да се вземат мерки. Вирусът върви и с кашлица, хрема, болки в гърлото, които обаче бързо преминават.

Повечето хора  първоначално бъркат заболяването с простуден грип, тъй като преди да започне повръщането, много прилича на такъв. След като премине хремата, започват и болките в корема, високата температура и повръщане.

Лечението в случая е насочено по-скоро към детоксикацията на организма, която е причинена от диарията и повръщането. Лекарите съветват да се избягват мляко и млечни продукти, тъй като те допринасят за бързото размножаване на патогенни бактерии в червата. И също така да се вземат лекарства с храносмилателни ензими.

В същото време учениците от три училища в Кричим остават в грипна ваканция до края на седмицата, съобщи д-р Моника Троянчева от РЗИ- Пловдов пред TrafficNews.bg. Това важи за ОУ „Св. Св Кирил и Методий”, СОУ „Петко Р. Славейков” и ОУ „Васил Левски”. Директорите и на трите учебни заведения са подали доклади до здравната инспекция в Пловдив, че има висок процент на отсъстващи ученици.

Това са потвърдили и личните лекари в града, които коментират, че в повечето случаи става въпрос за респираторни заболявания. Вчера в някои от класовете е имало под 10 ученици заради грипа.

Подобно е положението и в две училища в Община Брезово. Грипна ваканция е обявена в училище „Св. Св. Кирил и Методий” в село Стрелци и „Христо Смирненски” в Брезово. В Пловдив към момента няма подадени доклади от директори на училища за липсващи ученици заради грип.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg