Едно древно китайското проклятие гласи „Дано живееш в интересни времена”. То очевидно ни е застигнало отдавна, но със сигурност 2016 беше сред най- интересните за пловдивската полиция. Убийства, чието разкриване е истинско предизвикателство, заговори, мащабни измами, международни афери, незаконен хазарт с кучешки боеве и огромни количества наркотици. Така можем да обобщим криминалната обстановка през изминалата година. TrafficNews.bg следеше случващото се в ъндърграунда и своевременно информираше своите читатели за събитията и процесите, които се случваха от другата страна на закона.

 УБИЙСТВА

2016 година започна с бруталното убийство на майка и дъщеря, последвано на от самоубийството на съпруга - убиец и завърши със смъртта на 26- годишно момиче, намушкано с нож в сърцето от годеника си. Още в първите дни годината жестока драма вдигна на крак криминалистите. На 3 януари, на ул. „Асен Христофоров” в Кючук Париж, бяха открити три трупа – семейство и 5 –годишно момиченце. Пловдивчанинът Благой Сапунджиев застрелял съпругата си  Йорданка и  дъщеричката им Петя, а след това сложил край на живота си. Патологична ревност била в основата на трагедията. Жената и детето живеели от година и половина в новата кооперация, а бащата на детето ги посещавал от време на време. Опитът да се изплъзне от обсебващата връзка струвала живота на Йорданка и детето й.

Няколко месеца по- късно, през май, друг сюжет, взет назаем от филм на ужасите, прикова вниманието на пловдивчани. На 17 май Анка Петрова влиза в дома на съседите си Божурка и Цветан Караджови, тъй като в продължение на два дни безуспешно се опитва да се свърже с тях.  Когато отваря вратата на пристройката, в която живее възрастната двойка, пред очите на жената се разкрива ужасяваща гледка.  Съседите й лежат на земята в локви съсирена кръв. Божурка е простреляна пет пъти, съпругът й три пъти. Всеки от тях има по един контролен изстрел в главата. Същият ден е арестуван синът на убитите – полицаят от Икономическа полиция Венцеслав Караджов.


Мотивът, според полицията, е дългогодишен спор за имот. Полицаят категорично отрича да е убивал родителите си. 8 месеца по-късно той е единственият заподозрян за престъплението. Доказателствата срещу него обаче  са косвени. Липсват както оръжието, с което е извършено убийството, така и преки улики или свидетели, които да свържат Караджов с двойния разстрел. Развръзката на този казус ще дойде през следващата година.

Макар, че криминалистите смятат, че ако едно тежко престъпление не бъде разкрито първите 72 часа, след като е извършено, то вероятността да остане категорията „неразкрити” е много голяма, понякога има и изключения от правилото. А пловдивските разследващи вече неколкократно  го доказват. След като през последните две години бяха разкрити две поръчкови убийства с 8 и 16 годишна давност, тази есен бе задържан авторът на едно от най- бруталните издевателства през последните години.

Полицията  залови  убиеца на 89- годишната Дияна Андонова, открита с размазан череп и изнасилена през 2009 година в дома си в Първенец. 29-годишният Васил Петров е арестуван след ДНК анализ от друго блудство в селото. Глухонемият мъж остана зад решетките, въпреки че близките и адвокатът му твърдяха, че е с психично заболяване.

По-малко от 24 часа бяха нужни на полицията в Пловдив, за да разкрие нападателите на 94-годишната Дона Чернева от пловдивското село Ръжево Конаре. 27-годишният Георги Лазаров и 32-годишният Андон Митев от Дълго поле, душиха почти до смърт старицата. Самият Митев  има  зад гърба си има 9 -годишна присъда за убийство, а след самопризнанията в съда , получи 6 години затвор за опита за убийство.

Годината почти беше изтекла, когато на 29 декември, в първите часове на деня на тел. 112 е получен сигнал за мъртва жена в Куртово Конаре. 26-годишната Милена Динова е намерена на улицата, прободена в сърцето. Часове по-късно е задържан извършителя- годеникът й Илиян Рангелов. Причината отново е ревност, излизаща от рамките на приемливите човешки емоции.

КОНСПИРАЦИИ

В началото на 2017 година в съда ще започне делото срещу пловдивчанката Иванка Ройдова, която през юли бе задържана с обвинение, че е поръчала убийство на брат си Стойчо и петима членове на семейството му заради наследство от САЩ.

Въпреки, че Ройдова категорично отрича обвиненията, разследващите твърдят, че разполагат с категорични доказателства срещу 66-годишната жена от Брани поле. Едно от тях е графологичната експертиза на бележка с имената на набелязаните жертви. Почеркът бил на Ройдова.

Тя е дала листчето на таен агент, който й се представил за изпълнител на мокри поръчки. Разговорите между тях са записани със СРС. Иванка поискала от служителя под прикритие да отвлече брат й и да го принуди да подпише пълномощно, че прехвърля на нея авоарите, оставени от баща им Георги Ройдов, починал в Америка през 2011 г. . Тя му броила 3000 лева. Парите били за похищението на Стойчо Ройдов и подготовка за ликвидиране на близките му. Отделно поръчителката обещала на "убиеца" 10% от 4-те милиона долара наследство на родителя си. Версията на Иванка е, че е търсила не убиец, а адвокат, за да събере информация за наследството и начините за връщането му.

Още една сериозна схема за източване на чуждестранни фирми бе разкрита от прокуратурата в Пловдив. Организирана престъпна група успяла да източи 2 милиона евро от бонковите сметки на големи европейски компании с фалшиви документи. Бандитите се канели да приберат още 5 милииона евро, но бяха арестувани.

От фалшив имейл, идентичен с този на официалните представители на търговските дружества били изпращани указания до служителите на същите тези дружества да извършат нареждания на суми към български фирми. Като основание на преводите били посочени различни по вид търговски взаимоотношения за обща търговска дейност. 
В ареста бяха задържани  пловдивчаните Стефан Стефанов, Александър Александров и Анатолий Кунев, но след изтичане на законовия срок, те бяха освободени. Разследването продължава, но от порите няма и следа.  

С привкус на конспирация, макар и от локален характер, протече и задържането на 41- годишния арменец Васил Тайран.  Той бе обвинен в опит за убийство на сънародника си Тигран Бегиян. На 30 септември 39-годишният Тигран Бегиян бил приет в болница с 6 огнестрелни рани.  Тигран е прострелян в коленете и в китките. Веднага след това в Пловдив е проведена светкавична полицейска акция за издирване на извършителя.

Екшънът се разиграва няколко часа по-рано в землището на Садово. Тигран отива с охрана на срещата с Васил Тайрян.

Раненият бил приет в болница, но изобщо не се обадил в полицията. Верен на арменските традиции, той искал проблемът да бъде решен вътре в общността.  Лекарите обаче подали сигнал и Криминална полиция започнала разследване.

Адвокатът на арестувания Васил - Красимир Елдъров, заяви, че клиентът му има желязно алиби и хипотетично лансира версията и за самозащита.  Според Елдъров арестът бил оповестен съвсем тенденциозно в деня, в който премиерът Бойко Борисов е бил в Пловдив, и също така Иван Даскалов е бил преизбран за Апелативен прокурор.

По време на делото стана ясно, че задържаният поддържа тесен контакт с арменец - член на силова групировка, замесен е в убийство, рекет и изнудване. Същият арменец обаче вече бил напуснал пределите на страната.

Операция, при която местните полицаи откриха 14 милиона фалшиво евро, накара Главният прокурор Сотир Цацаров да дойде лично в Пловдив.

Банкнотите бяха открити при специализирана операция на ДАНС, полицията и прокуратурата в …язовир  Мечка край Първомай. По време на акцията са иззети и 14 незаконни ловни карабини и автомати и над 3 кг. марихуана. Според прокуратурата фалшивите пари вероятно са свързани с печатницата на Петър Петров – Растера.  Обявеният за най- добрия фалшификатор на евро в света лично от боса на Европол, Роб Уенрайт,  сеедмица по-рано получи 2 години и 8 месеца  присъда от пловдивския Окръжен съд.  Той и кумецът му Румен Николов-Хобота бяха арестувани при операция “Еврото” през май 2011 година. Според главният прокурор Сотир Цацаров,  експертите са открили един и същ „дефект” при банкнотите открити през 2011 и тези, намерени в язовира. На купюра от 500 евро липсва третия ръкав от Халкидическия полуостров, а именно Атон. Според специалисти това е „подписът” на фалшификатора. Който очевидно има страх от Бог, тъй като е не е сложил Света гора върху  ментетата.

СЕКС, НАРКОТИЦИ И ПИТБУЛИ

Проституцията генерира сериозни приходи в сивия сектор на икономиката, като според експерти седмичния оборот само в региона е половин милион лева. На фона на тези цифри акциите на полицията срещу това престъпление са по-скоро символични. Тази година бе арестуван 50-годишният сводник Калин Вътев, който в бранша познават като Кристиян.

Заловен е от Криминална полиция,  докато водел проститутки на трима турски бизнесмени.  Уговорената цена за сексуалните услуги започвала от 100 лева. Джото се държал изключително нагло и агресивно, обикалял заведения и панаирните изложби и раздавал открито визитни картички, с които рекламирал услугите си.

Джото е един от последните сводници в Пловдив, който предлага момичета. В края на март при полицейска акция бяха арестувани четирима пловдивски сводници. Антон Пирозов и аверите му - Рангел Карачанов, Владимир Гърков и Христо Георгиев бяха арестувани на 26 март 2016  по обвинениe за сводничество.  

На пазара работят активно работят т.нар. "шанаджийки" - студентки и масажистки, които предпочитат да предлагат сексуслуги без посредник. 

Дрогата е другото доходоносно перо, благодарение на което мнозина пловдивчани си подсигуряват макар и временно луксозен живот. Статистиката отчита, че с всяка изминала година потреблението на амфетамини и трева расте, а употребата на кокаин е сравнително константна величина. Местните дилъри обаче срещат сериозен отпор в лицето на пловдивската Криминална полиция, която е на първо място в страната по количества конфискувани наркотици и задържани лица. През 2016 година зад решетките бяха прибрани Дилян Михайлов – Боксито /2 кг амфетамин и екстази/, Кая Гюл и съучастника му Гюнай Мюмюн /1,7 кг хероин/, Тодор Арнаудов - Кенана, /0,5 кг хероин/ ,  62- годишната му майка Лили Строгова, /1,5 кг хероин/ ,  холандецът Херберт Кнапен и пловдивската танцьорка Даниела Голева / 5 кг амфетамини/.

За сметка на това обаче пловдивския затвор се е превърнал в „холандска територия”, защото там по всяко време и при всяка проверка, надзиратели и полицаи се натъкват на хероин, амфетамини и всякакви други наркотици. В края на ноември затворникът Яшар Кок счупи нагломера, след като в продължение на три дни всеки ден бе залавян с наркотик, дори и при престоя му в карцера.

Не по-малко арогантно бе и поведението на бившия полицаи Иван Иванов, който се оказа собственик на арена за кучешки боеве на ул. "Георги Бенев" в Пловдив. Близо 50 питбула бяха спасени при акция на Криминална полиция. В бивша фабрика те се натъкнали на истинска ферма за кучета- бойци.

Според източници на TrafficNews.bg арената работела от 10 години, като от съседни промишлени сгради са сигнализирали в полицията за издевателствата над животните. Неясно защо обаче Арената на ужасите е продължила да работи. Единственото, което собственикът е направил, било да премести кучешките двубои от двора вътре в самата фабрика.

Боеве е имало 1-2 пъти в месеца, като организаторът е въвел строг пропусквателен режим. До арената се стига само с препоръка от приятел, който гарантира за теб. Входът е 20 лева. 

При всеки от боевете има залагания като сумите са варирали от 1000 до 6 000 лева, но е имало случаи на боеве с шампиони от други градове, където залогът е скачал до 10 000 евро. 

Всички кучета, спасени от Арената на ужасите, бяха настанени в приюта на Общината, а няколко дни след като Иванов бе освободен под гаранция, той пусна жалба до пловдивската прокуратура, в която настояваше кучетата да му бъдат върнати. Тя обаче не бе уважена.

 

ХАНИБАЛ , ЖОКЕРА и други  филмови герои

20- годишният Петко Костадинов с всяващия ужас прякор Ханибал и четиримата му съучастници Деан Викторов, Тодор Тянков и Йонко Красимиров и Мариян Георгиев бяха арестувани след серия грабежи на денонощни магазини

В ареста влезе и Георги Христозов - Пайтака, заподозрян за голям обир в Първенец. Пайтака и групата му бяха задържани при зрелищна акция в заведението "Малкия Явор" в края на селото.

Главата на един от най-мощните цигански кланове, които въртят телефонни измами на територията на цяла България, бе задържан при акция на пловдивската полиция. Димитър Серафимов  по прякор Келеша от плевенското село Градище и  братовчед му Серафим са арестувани след измами на две възрастни жени в Пловдив. Това бе един от най- сериозните удари, нанасяни срещу клана през последните години. 

Фамилията действа от години, а според запознати на седмица печалба варира между 20 и 30 хиляди лева.  Цялата рода на Келеша е в престъпния бизнес с телефонни измами.

От началото на годината в Пловдив и областта са арестувани 20 телефонни измамници. 

Друг „филмов” герой- Иван Спасов - Жокера бе задържан при акция на Криминална полиция.

На 20 април 26-годишният Александър Любенов  и 29- годишната му приятелка Теодора Янева откраднали БМВ от София по поръчка на Спасов. Полицаите са го арестували,  след като софийските Бони и Клайд му предали луксозния автовтомобил. Самите те са арестувани по-късно в столицата.

По време на разследването криминалистите установили, че през април Жокера е прибрал откраднат "Мерцедес" R- класа. Автомобилът е изчезнал от София през 2015 година. 

ПО СУША, ВЪЗДУХ И ВОДА

Работата на полицията далеч не се изчерпва с разплитането на криминални загадки и ареста на престъпници. Очакваме от тях да осигуряват спокойствието ни и обществения ред. Най-активни в това отношение са полицаите от Специализираните полицейски сили, които винаги са в най- горещите точки. Те са на футболни дербита, концерти, избори, големи мероприятия. Пловдивското спецзвено работи не само на територията на пловдивска област, но и в цялата страна - в София, по Черноморието, в зимните курорти. Служителите, чиито лица рядко са открити, само преди дни получиха награди от главния секретар Георги Костов за участието си в потушаването на бунта в бежанцския център в Харманли. 

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg