Змия е ухапала дете в събота в центъра на Пловдив. Неприятният инцидент се е случил близо до Природонаучния музей под тепетата, където момиченцето се е разхождало с майка си. Детето веднага е откарано в УМБАЛ "Свети Георги", където са му направени необходимите изследвания. 

Лекарите са установили, че детето няма интоксикация от змийска отрова, само локално зачервяване на мястото на ухапването. Въпреки това му е даден нужния серум и са го оставили за наблюдение, където е и в момента.

Очаква се до час-два пловдивчанчето да бъде изписано от болницата.

Ето някои съвети, ако имате малшанса да ви ухапе пепелянка на пъпа на Пловдив: „Дори и да носите серум, да не сте посмели да си го биете сами, защото по-вероятно да умрете от алергичната реакция към серума, отколкото от отровата“, предупреждват специалистите. Бягате към болница, а ако тя е далече, първото, което трябва да се направи, е да се изсмуче отровата от ухапаното място. Отровата е абсолютно безвредна през храносмилателната система, разбиха един мит херпетолозите. Същевременно изсмуканото е поне 80% от общото количество вкарано при ухапване и ви дава огромни шансове. Иначе при пълноценна захапка от пепелянка разполагате с до половин час.


Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg