С близо 30 минути закъснение от първоначално обявения час започнаха бойните демонстрации и умения, включени в програмата на XII-та международна изложба на отбранителна техника „Хемус 2016”, която се провежда в Пловдивския панаир, видя репортер на TrafficNews.bg.

Част от булевардите „Марица юг“ и „Цар Борис III Обединител” бяха завардени от полицията още в 17,30 часа, въпреки отложения старт на акцията. На няколко пъти бе спирано движението и по моста над река Марица, който води до Панаирното градче. Полицаите, охраняващи събитието, пропускаха само движещите се по маршрут автобуси от масовия вътрешноградски транспорт.

Край коритото на реката се бяха събрали и доста кибици с фотоапарати в ръце. Те наблюдаваха прелитащите хеликоптери и как от тях се спускат командоси на бетонна площадка в реката.

За разлика от репетицията за тази акция, която се проведе на 12 май и предизвика пълен хаос в центъра на Пловдив, без никакво предупреждение от Общината, днес нещата бяха предварително оповестени и не се стигна до големи задръствания и напрежение.

Командоси от 68 бригада Специални сили проведоха демонстрацията днес. Те показаха бойни умения в екстремни ситуации, прочистване на обект и елиминиране на терористи над река Марица. Командирите на групи, участващи в динамичния показ, провериха наличността на личния състав, изправността на техниката и въоръжението и готовността за провеждане на мероприятието. За присъстващите интерес предизвика явяването на вертолет Cougar (МИ-17), който се яви над моста на река Марица и стовари групата за Специални операции по способа „бързо въже” за възпрепятстване на терористичния акт (взривяване на моста на река Марица) от въоръжени лица.

Групата за Специални операции разкри взривно устройство на терористите, предаде ги на формирование Военна полиция и се подготви да се ексфилтрира по способа „външен товар” чрез придвижване към района на 68 бригада Специални сили. Пред присъстващите бе демонстриран и роботът за обезвреждане на боеприпаси.

Демонстрацията приключи с бурни овации от страна на присъстващите.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg