Таксиметровият бос Мариян Киров бе оправдан по обвинението за данъчно престъпление в особено големи размери. Прокурорът от Окръжна прокуратура оттегли обвинението, тъй като се оказа че Киров е подал данъчна декларация и е оповестил доходите си. 

Не толкова добре обаче се разви делото за другият обвиняем - Стоян Чобанов. Той бе осъден на 4 години затвор при първоначален строг режим.  Причината е укриване на корпоративен данък в размер на 108 хиляди лева. Престъплението е извършено през 2010 година. Той бе доведен с белезници в съда, тъй като преди месец е задържан в Сливен за друго престъпление. 

Адвокатът на  подсъдимиге Светослав Костов поиска двамата да бъдат оправдани, като в защитната си пледоярия изтъкна , че " това били сложни престъпления, които се правят от престъпници с "бели якички", а Чобанов и Киров нямали необходимия интелектуален потенциал, за да ги извършат". 

Фирмата на Чобанов "Корект Транс 1" ЕООД е регистрирана в Пловдив с две седалища - в Пловдив и Катуница. Киров е бил пълномощник на Чобанов в дружеството.

Скандалът избухна след като преди няколко години стана ясно, че 90 млади майки трябва да платят между 11 и 25 хиляди лева на Националния осигурителен институт заради участието си в измамна схема за източване на болнични и майчинства.  Само за година с фалшиви болнични листове са източени близо 4 милиона лева.  Част от жените  са били с трудови договори в "Корект транс”. 

Измамата е разкрита през 2010 година, когато служители на НОИ регистрират, че размерът на обезщетенията за болнични на бременни и майчинства рязко се е увеличил. Проверката показва, че голям брой бременни  жени в страната са назначени на максимална работна заплата в различни фирми. Те имат трудови договори за работници в автосервизи, дилъри или раздавачи на брошури.  Впоследствие се оказва, че дружествата са фалирали или са прехвърлени на безимотни роми. Осигуровки не са внасяни, но служителките безпроблемно си получавали болнични и майчинства в размер на 1800 лева.

Освен на "Корект Транс" Стоян Чобанов бе собственик и на още няколко дружества -  “ОСУР”, “БГ Груп”и “Автосервиз Марица”. В момента дейността на  всички дружества  е прекратена. 

"Не съм очаквал такава присъда. Аз съм невинен. Изобщо не съм извършил нещата, в които ме обвиняват. Не съм разписвал никакви документи!" заяви Чобанов пред TrafficNews.bg, след като бе изведен с белезници от съдебната зала. Той заяви, че ще обжалва. "Има други инстанции - Апелативен съд, ВКС. Там ще стане ясно кой стои зад цялата схема!" коментира осъденият.

TrafficNews.bg