През последната година се наблюдава засилен интерес към имоти в близките села около Пловдив. Масово пловдивчани продават апартаментите си в града, за да си купят къща на село, разказват брокери от недвижими имоти „Хронос Инвестмънт”  пред TrafficNews.bg. Цените на имотите се вдигат, променят се и топ локациите.  Хората предпочитат да живеят на спокойствие,  вместо в пренаселения вече град. Важен фактор играят, разбира се и парите.

Средната цена на двуетажна къща в някое от близките села плюс частичен ремонт е около 48 000 евро. За сумата получавате и двор и гараж. В града това е невъзможно! За тези пари може да си купите тристаен апартамент, който дори няма да е в широк център.

Крайните пловдивски квартали като Прослав и Беломорски също остават една от най-търсените локации. Там цените са по-високи, но има голямо предлагане на ново строителство.

Марково и Белащица все още държат най-високите цени в пазара на недвижими имоти.  Там дори има стари постройки, които са на цена от 50 000 евро.  Цените на луксозните къщи достигат до 500 000 евро! Но има и няколко имения, чиято цена надхвърля милион. Най- скъпият имот, който в момента се провада е на известен пловдивски бизнесмен, който е предпочел градския живот. Огромното имение се провада за 2 милиона евро. За съпоставка в калифорнийския Бевърли Хилс може да си купите луксозно обзаведена малка къща в затворен комплекс за сума около 600 000 евро! А в прочутия "квартал на богатите" Ориндж Каунти в Калифорния има пусната за продажба къща,  която е с пет спални и 3 бани за сумата от 685 000 евро.

Парцелите в двете села, обаче вече са на свършване, затова и хората се ориентират към други локации в Родопската яка. Голямо е търсенето и в селата Брани поле, Гълъбово и Храбриново. Предпочитат се имоти с гледки към града. В повечето случаи хората отделят от 25 000 евро до 50 000.  Като основно се търсят къщи с две спални, голям хол и двор и купуват стари къщи, които ремонтират.

Голям интерес има и към селата Царацово, Костиево, Рогош и Скутаре. Купувачите търсят имоти, които са на 10-15 километра от Пловдив, за да могат всеки ден да пътуват за работа в града.

През последните шест месеца има 10% скок в цената на недвижимите имоти в града, като това увеличение важи и за промишленото строителство. Там цената е скочила с близо 15%. Според брокери преди година е било възможно да се закупи терен с добра локация на някой от изходите на Пловдив, като цената е била 10 евро за кв.м, сега обаче това е невъзможно.

Ориндж Каунти никне край Гребната база! Най-скъпият апартамент в Пловдив удари 300 000 евро СНИМКИ