По повод публикувана статия в TNS.bg, разказваща за момиче, което събира големи суми пари за пострадало куче, за да му направи операция, в редакцията се обади самата Цвети Димитрова. Според нея статията опорочава „години на тежък труд, създаване на име, опазване на това име и най-важното – спасяване на стотици животни от пътищата на България като доброволец”.

Междувременно под статията се появиха десетки коментари, които защитаваха Цвети – като човек, когото всички познават като всеотдаен защитник на четириногите и помагащ на останалите без дом.

„Преди време ми помогна и взе от мен едно болно коте, което намерих на пътя. Тя намери средства от групи и познати. Така,че Ви моля да не петните името на добър човек като нея. Проверете сами какви са цените за пострадали животинки . Не са никак малки и да… тяхното лечение е дори по-скъпо от на хората”, е написала наша читателка.

„Аз лично съм помагал, когато съм могъл, не с много, но толкова съм можел, защото от личен опит знам колко скъпо може да е лечението на едно куче. Преди години, за моя Аякс, който бе с два счупени задни крака и таз, отидоха над 5000 ( пет хиляди!) лева, като към края ветеринарите дори не ми вземаха пари за труд, а само за материали и медикаменти”, е написал друг читател.

Верни на принципа да даваме думата на двете страни от един спор, ние се свързахме с Цвети и я помолихме да ни изпрати документи, които да доказват, че тя е заплатила за операцията на кучето Оскар 700 лв., а за лечението му - още 300 лв. - парите, за които тя призоваваше във Фейсбук хората да помогнат. В резултат на което Цвети ни изпрати две касови бележки за съответните суми, издадени от клиника "Стара Загора", където е оперирано кучето. Ето ги:

Така че - ако трябва да отговорим с една дума на въпроса на нашия читател: Мошеничка ли е Цвети, отговорът е очевиден. Колкото пари е поискала, толкова пари е изхарчила, и то по предназначение.

Друг е въпросът не са ли много тези пари и дали не може да се намери начин за по-малко средства да се лекуват животните, които имат нужда от това. Според Цвети - не. Парите не са много, като се има предвид сложността на операцията и компетентността на лекарите, които са се заели с проблема. Така мислят и много от нашите читатели. Но има и мнения, които са на другия полюс - читатели твърдят, че сумата е прекалено висока и даже по-висока от човешка операция на крайниците. А що се отнася до стационара - 50 лева на ден - даже луксозни хотели за хора струват понякога по-малко. (Цвети държи да отбележим, че стационарът за Оскар е бил 10 лева за престой и 20 лева за медикаменти, т.е. общо 30 лева!)

Мненията се разделят и сред самите лекари, но за това вече писахме.

По повод десетките коментари по темата ще припомним, че ролята на медиите е да показват гледните точки по дадена тема, а читателите имат волята да правят изводите сами за себе си. Ние ще продължим безпристрастно да отразяваме проблемите, които поставят на дневен ред нашите читатели, да настояваме за отговори и да показваме различните гледни точки на всеки казус. 

Още новини ТУК

TNS.bg