630 хиляди направления за остри случаи при специалисти са предвидени за следващата година, заяви здравният министър Петър Москов. Отделно 5 милиона повече кръвни изследвания ще бъдат финансирани от здравната каса за този период.  Така всеки пациент, който има нужда от кардиолог, пулмолог или някакъв друг специалист, при остър случай, той ще може да получи направление.

Кръвните изследвания ще обхванат още по-голям диапазон от показатели като кръвна захар, холестерол и други, които са сред основните причини за редица заболявания.

С тези данни щял да отговори здравният министър тази седмица на питанията на опозицията, която внесе вот на недоверие. Вотът внесен от БСП, ДПС и независими депутати е заради  "неадекватното поведение на правителството в сферата на здравеопазването" , като един от мотивите е недостъпност за пациентите на доболничната помощ.

Според Москов това е абсурдно като данните записани в националната здравна стратегия напълно отхвърлят тезата на опозицията. Той изкара още данни, според които държавата ще финансира по-голям брой прегледи за ранна превенция на рак на простата при мъжете и на млечните желези при жените.Касата ще финансира и ежемесечните профилактични прегледи на бебета до 1 година, нещо което досега не се е покривало.  

Какво си казаха директорите на болници и министър Москов на срещата в Пловдив ТУК

Още новини четете ТУК

TNS.bg