14- годишният Добрин Добрев, който беше ударен ток с високо напрежение, докато си правел селфи върху влак на гара Филипово, е получил ретроградна амнезия, съобщи д-р Красимир Янев от Клиниката по термични травми в УМБАЛ "Свети Георги". Причината е, че момчето е паднало от няколко метра и си е ударило главата.  Добрин е загубил паметта си, не си спомня нищо за самия инцидент. Очевидно е загубил и дългосрочната си памет, тъй като според лекарите той не помни и името на баща си. 

Добрин е приет в болницата в четвъртък следобед, след като на тел. 112 е получен сигнал за пострадало момче. Линейката е била на гара Филипово на 4-тата минута, а на 16-тата детето вече е било в Университетската болница и лекарите са започнали да го реанимират. 

"Касае се за т.нар. флаш изгаряне. То се получава, когато човек попадне между високоволтова дъга. Няколко участъка от тялото на момчето, където е преминал електрическия ток са увредени тежко. Но това са 1-2 процента от цялото тяло. Иначе изгарянията са на 55 % от тялото , но те са значително по-леки" коментира д-р Янев. 

Момчето не е докоснало проводниците, по които тече тока, но между тях има много силно електрическо поле и ако човек попадне в радиус от метър и половин от полето, получава сериозни изгаряния. Температурата на електрическата дъга може да достигне до 2500-5000С, водеща до дълбоки изгаряния, когато влезе в контакт с кожата. Това са високоволтови увреждания, които могат да причинят както топлинни, така и пламъкови изгаряния в допълнение към вредата от постоянния ток по волтовата дъга.

Според лекаря, ученикът се е покатерил върху цистерната да си направи екстремно селфи, скачайки отгоре. Той обаче не е имал информация за физическите процеси съпътстващи протичането на ток с високо напрежение. 

Добрин е във флуидно легло, направени са му две хидротермични превръзки. Вчера в 16 часа той е излязъл от фазата на шока. Момчето е контактно, зрението му не е увредено. Според д-р Янев обаче животът му продължава да е в опасност. Предстои да бъдат направени операции на тежкопострадалите участъки, а процесът на възстановяване ще продължи с месеци.

"И родителите, и децата трябва да си дадат сметка колко са опасни тези екстремни селфита и цялото общество да се ангажира в превенцията. това, което за младежите може да изглежда геройство в даден момент, във следващия може да им струва живота и да донесе болка и страдания на цялото семейство" коментира д-р Янев. Според него във всички училища трябва да започне разяснителна кампания и да се поставят плакати с въздействащи снимки, които да предупреждават децата за евентуалните опасности. 

Още за случая и разказът на очевидците на трагедията четете ТУК!

TNS.bg