Тежка е ситуацията към този час в целия Пловдив, предаде репортер на TNS.bg

Абсолютно всички улици и булеварди в града са покрити с дебел сняг. На места са се образували коловози от преминали автомобили, но предвижването е изключително трудно. Автомобилите занасят, а дебелината на снежната покривка вече минава 15 сантиметра. Върху самите платна за движение в отделни участъци има ледени буци, колкото снежен човек, които създават предпоставки за катастрофи.

Затруднено е преминаването по прелезите на ул. Копривщица, както и надлезите в града. Ситуацията на „Коматевско шосе” също е кошмарна. Колите, които се движат с несъобразена скорост, се въртят на кръстовището, при опит да направят завой към бул. „Никола Вапцаров”. Вътрешнокварталните улици също са труднопроходими.

„Видях два трактора с гребла, като единият не чистеше”, разказа пред TNS.bg закъсал шофьор в „Кючука”.

Читател ни съобщи, че на пътя Пловдив-Асеновград снегорини минават с вдигнати гребла, а ситуацията там също е кошмарна. 

Поради обилен снеговалеж временно се ограничава движението за товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през проход „Предел“. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Заради снега камиони над 10 тона да не се движат и по пътя Дупница – Самоков. Затворен за товарни автомобили е и пътят за ГКПП – Гюешево. Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава шофьорите да карат внимателно, със скорост, съобразена с метеорологичните условия и да не предприемат рискови изпреварвания.

Най-много сняг има в София. Снежната настилка в столицата е около 18 см. Това съобщиха от НИМХ. В Драгоман и Плевен снежната настилка е 12 см, а в Кюстендил и Благоевград снежната настилка е 10 см.

В Пловдив около 15 сантиметра.
От АПИ призовават шофьорите да НЕ ПЪТУВАТ до 6 часа сутринта, тъй като обстановката ще продължава да се влошава.
Най-много валежи за последните 12 часа са паднали в Бургас и Ахтопол – 41 л/кв.м. На нос Емине са отчетени 33 л/кв.м, в Елхово – 28 л/кв.м, в Карнобат и Кърджали 26 л/кв.м. Валежите ще продължат и през нощта и през утрешния ден, като тепърва се очаква да станат по-интензивни.

Процесът протича по-бавно, но въпреки това остават обявените оранжев и жълт код за страната заради очакваното застудяване и обилните снеговалежи, съобщиха синоптиците.

ПЪРВИТЕ ЩЕТИ в снежната нощ в Пловдив - ВИЖТЕ ТУК 

Тази снимка ни изпрати нашият читател Иван Бернардов:

Нашият читател Людмил Ковачев ни изпрати следващите две снимки, които показват, че снегът има и красива страна, ако слезем от колите и просто повървим. Благодарим и на него за среднощното репортерстване! 

КОД ОРАНЖЕВ! 

Ще продължи да застудява. Оранжев код за сняг и вятър е обявен в 16 области на страната за 17 януари, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Кодът е в сила за областите Плевен, Пловдив, Ловеч, Пазарджик, Смолян, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Сливен, Търговище, Шумен, Разград, Русе и Ямбол. Там се очакват продължителни валежи от сняг, които да натрупат до 15-20 см и силен вятър.

В останалите 12 области в страната е обявен жълт код за предупреждение. В Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Видин, Монтана, Враца, София, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград се очаква валежите да продължат.

 

АПИ: НЕ ПЪТУВАЙТЕ! 

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да предвидят повече време за път и да се въздържат от пътуване в районите с оранжев и жълт код, ако това не е наложително.

При необходимост ще се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на сериозни пътни инциденти.

При усложнени атмосферни условия в нощта на събота срещу неделя може да се предприеме цялостно спиране на движението по третокласната пътна мрежа, заявяват от пътната агенция.

Необходимо е шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи.
Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Добрата страна на снега - ВИЖТЕ ТУК

ПЪРВИТЕ ЩЕТИ в снежната нощ в Пловдив - ВИЖТЕ ТУК

TNS.bg