Върховният касационен съд отне за 1 година правата на пловдивския частен съдебен изпълнител Величко Апостолов. След неколкократно отлагане на делото, в което Апостолов обжалваше решението на Камарата на съдебните изпълнители, ВКС излезе с окончателно решение. Магистратите отмениха наложеното на Величков наказание от Камарата, която го лиши от права за три години и намали наказанието му на 1 година.

Срещу Апостолов  е бил подаден сигнал до Камарата на частните съдебни изпълнители през 2011 година, в който са посочени три нарушения. Първото от тях е, че при публична продан, състояла се на 12.09.2011 г., частният съдебен изпълнител е приел за действителни наддавателни предложения със стъпки в размер на не един, а на три и на двадесет задатъка. На второ място съдебният изпълнител е отложил заседанието за обявяване на купувач за месец по-късно-7.10.2011 г., вместо за началото на следващия работен ден. Третото нарушение е продажба на движими вещи на 17.10.2011 г., извършена в полза на взискателите и увреждаща другите кредитори.

ВКС приема, че наложеното от дисциплинарния състав на Камарата наказание „лишаване от правоспособност за срок от три години“ не може да бъде потвърдено, тъй като значителна част от нарушенията не са извършени лично от частния съдебен изпълнител или дисциплинарната отговорност е погасена по давност. Останалите установени нарушения обаче са съществени, а нарушението, състоящо се в неуведомяване на ипотекарните кредитори, е системно. Предишните наказания, наложени на съдебния изпълнител, не са постигнали целта си да променят неговото поведение в посока на законосъобразно принудително изпълнение. Ето защо следва да се наложи по-тежкото наказание „лишаване от правоспособност за срок от една година“, пише в решението на съда.

Името на Величко Апостолов нашумя в публичното пространство, след  като прехвърли акциите на общинската фирма за обществено хранене “Ритон” на реститути за 50 000 лева дългове. В продължение на две години се точеха разправии за харизаното на безценица дружество, при това - от бившия служител на общината. Докато компетентните органи изясняваха дали има далавера при прехвърлянето на акциите за нищожния дълг, фирмата бе обезкостена и дружеството беше обявено в ликвидация. В последствие същия сценарий бе повторен и при други изпълнителни дела.

Дело срещу ЧСИ води и Община Пловдив. Бившият общински юрист е изтеглил от сметките на градската управа 86 000 лева като такси за събиране на дълг от над 20 пъти по-малката сума 4200 лева. 

През август 2009 г. съдебният изпълнител е трябвало да прибере сумата от 4200 лева, която общината дължала на фалиралата фирма за ученическо хранене "Здравец". По закон обаче Апостолов поискал да присъедини други неплатени сметки на градската управа към държавата. В началото на август 2009 г. НАП издала удостоверение, че няма данни за публични вземания към администрацията. В края на същия месец обаче приходната агенция обявила, че кметството има към нея задължения в размер на 1,929 млн. лева. Съдебният изпълнител веднага депозирал в общината покана за доброволно изпълнение. През декември същата година НАП издала нов документ, според който дълговете на градската управа нараснали на 3,413 млн. лева. В удостоверението изрично е посочено, че сумата подлежи на корекция.

Месец по-късно Апостолов наложил запор върху сметките на общината в размер на 3,413 млн. лева. Върху тях си начислил такси и разноски за 86 000 лева. Впоследствие НАП изпратила писмо до бирника да спре изпълнителното дело срещу градската администрация. Той изпълнил това, но си задържал крупния хонорар.

КМЕТСКИ МЕРАЦИ

На предишните местни избори през 2011 година Величко Апостолов бе кандидат за кмет на Пловдив, като в предизборната си кампания опита да спечели пловдивчани със слогата "Красиво семейство - красив Пловдив“.Въпреки декларациите му, че със сигурност отива на балотаж, едва 1 200 пловдивчани дадоха гласа си за него. Настоящият председател на Общинския съвет Савина Петкова тогава бе на трето място в  листата с общински съветници на Апостолов.

TrafficNewS.bg