Измамници крадат лични данни с фалшиви обяви от името на популярното "Автокино" в  jobs.bg, научи TrafficNewS.bg. Чрез 2 оферти за свободни позиции в сайта, те събират лични данни от хора, решили да кандидатстват. 

Пловдивчанката Диана Генова е една от тези, които са кандидатствали и останала изумена, когато с нея от скрит номер се свързала непозната жена представила се за служител на Автокино и поискала да й изпрати CV със снимка на личната си карта, заснета от двете страни.  

"Това ми се стори странно и влязох в сайта на "Автокино'', открих телефон и позвъних. Тяхна служителка ми заяви, че никой от колегите й не ми се е обаждал и че този e-mail не е техен. Притесни ме факта, че искат данните от личната ми карта, преди да имаме някакви трудово-правни отношения", разказва Диана пред репортер на TrafficNewS.bg. След това тя се свърза и с управителя на компанията, който е категоричен, че не са пускали обяви в jobs.bg. Попова изпраща още един имейл на адреса, даден в сайта за работа и получава странен отговор. Той гласи, че личните данни им трябват, за да удостоверят самоличността на човека, с когото ще проведат дистанционно интервю!

Подател на писмото е лице с името Муса Гази, който обяснява, че фирмата е оператор на лични данни и информацията ще бъде използвана само за целите на интервюто.

След това уточнява, че обажданията стават през централа и може при обаждането си Диана Генова да е попаднала на "дублираща информация за друга компания".

"Тревожа се, че може би ще има хора, които ще се излъжат и ще им изпратят картите си, а личните им данни могат да бъдат използвани за всякакви цели. Смятам, че е редно да алармирате за подобни нередности, защото съм убедена, че не само аз за първи път чувам за подобна практика при дистанционно интервю за работа. Очевидно някакви хора слагат в обявата си име на известна фирма, ползват фалшив e-mail и явно правят опити да вършат нещо незаконно, след като придобият нужната информация от лица, които си търсят работа и са толкова отчаяни, че не се замислят за последствията от действията си", ни пише Генова. 

Проверка на TrafficNewS.bg показа, че тревогите й са напълно основателни. "Нашата компания не е пускала обяви за работа, а през последните дни имаме много обаждания от хора, които търсят допълнителна информация по тези обяви. Някоя очевидно злоупотребява с името на "Автокино", който вече е популярен бранд. Затова сме подали сигнал в МВР. Опитваме се да се свържем и с някой от jobs.bg да свалят обявите, но заради почивните дни, срещаме затруднение. Истински сме разтревожени, тъй като хората които ни се обаждат твърдят, че им искат не само копия на личните карти, но номера на кредитни карти. Искрено се надявам някой да не пострада, а тази схема да бъде разкрита", заяви за TrafficNewS.bg управителят на "Автокино" ЕООД Иван Желязков. 

Към този час и двете обяви все още са активни. 

TrafficNewS.bg съветва хората, които търсят работа да бъдат изключително внимателно, когато предоставят лични данни на непознати лица. Те могат да бъдат използвани за теглене на кредити от тяхно име или с данните им да бъдат съставени фалшиви документи. 

TrafficNewS.bg