Множество международни компании станаха жертва на голяма кибератака. Компютърен вирус, наречен „Петя.А” (Petya.A), масово атакува сайтове и компютърни системи на фирми и държавни учреждения.

Вирусът блокира компютрите и изнудва за откуп в размер на 300 долара в биткойни, за да бъде възстановена информацията на тях.

Украйна първа съобщи за проблема. Съветник в министерството на вътрешните работи в Киев съобщи, че днешната кибератака е най-голямата в историята на страната. По думите му тя е била извършена с видоизменена версия на вируса „Уонакрай” от територията на Русия. Моментът за атаката е бил избран сега, за да съвпадне с утрешния Ден на конституцията, каза той и допълни, че компютърните мрежи вероятно ще бъдат напълно възстановени до няколко дни.

Десетки големи банки в страната вече са ограничили работата с клиенти, включително Националната украинска банка, „Ощадбанк” и „Приватбанк”. Затруднения имат и предприятия от енергийния сектор, сред които е операторът на електроразпределителната мрежа „Укренерго”. 

Временно спиране на работа заради компютърния вирус обяви най-голямата частна компания за експресни доставки „Новая почта”.

Хакерските атаки срещу компютърните им системи потвърдиха също самолетостроителят „Антонов”, киевското метро и столичното летище „Бориспол”, където има забавяне на полети, посочиха от ръководството на летището.

Достъпът до до сайта на правителството и на Министерството на енергетиката и минната промишленост също беше ограничен. Атаката е засегнала и вътрешната система на украинската правителствена администрация.

Редица украински медии обявиха, че има смущения в дейността им.

Междувременно стана ясно, че вирусът е засегнал и руските петролни компании „Роснефт” и „Башнефт”, както и фирмите за шоколадови изделия „Марс” и „Монделийз” и срещу козметичната „Нивеа”. Това съобщи компанията „Груп Ай Би”, занимаваща се с предотвратяване и разследване на киберпрестъпления.