Илон Мъск, основател на компанията SpaceX, разкри плановете си за колонизиране на Марс и изграждане на пълноценен град, в който спокойно да живеят земни жители. Мъск вярва, че по този начин ще могат да се разширят границите на човечеството, да бъдат създадени пълноправни самостоятелни метрополиси на чужда планета. Според иноватора, това може да се постигне в следващите 50 години.

Най-важното условие за изпълнение на амбициозния проект е да бъдат осигурени по-евтини полети до Марс, което е постижимо с определени технологии. Първата стъпка, според Илон Мъск, е повторната употреба на пускови блокове, ракети и гориво, пише technews.bg.

Илон Мъск предпочита за гориво метан, който потенциално може да се произвежда от вода и въглероден двуокис от атмосферата на Марс. Вече текат тестове на нови двигатели, работещи с метан. Предполага се, че към Марс могат да потеглят наведнъж голям брой хора – с няколкостотин космически кораба. Това ще позволи пълноценно захранване с хора и ресурси на извънземната база. Билетът за първите колонизатори на Марс ще струва около 140 000 долара.

Но мнозина са скептични относно този проект, отбелязва британският Телеграф. Според астронома Андрю Коутс, ако създаването на кораби за пътуване до Марс и обратно е реалистична цел, то построяването на град там и възстановяване на атмосферата на Червената планета е фантастика. Марс, по думите на Коутс, е много недружелюбна планета – с ниски температури и повърхност, която непрекъснато се бомбардира със силни слънчеви лъчи и е подложена на атаки със слънчев вятър.