Windows XP е една от уязвимите на вируса WannaCry платформи и въпреки наличието на кръпка от страна на Microsoft, хиляди компютри с остарялата ОС бяха инфектирани. Но благодарение на нов софтуер, разработен от французина Адриан Гине, потребителите на Windows XP компютри, поразени от WannaCry, могат да премахнат инфекцията, без да плащат 300 долара на изнудвачите, пише technews.bg.

Инструментът, публикуван в Github, търси ключа за декриптиране в паметта на компютъра, ако той не е рестартиран след като е бил инфектиран. В случай, че потребителят е рестартирал машината, френският софтуер не може да помогне. Но ако споменатото условие е налице, инструментът може да възстанови главните числа от частния RSA ключ, използвани от WannaCry за криптиране на файловете. За целта софтуерът търси в процеса wcry.exe, който генерира частния RSA ключ. CryptDestroyKey и CryptReleaseContext не изтриват главните числа на ключа от паметта, преди да я освободят.

Програмата работи изключително на машини с Windows XP. Тя не е тествана на други Windows платформи, уточнява френският разработчик. От друга страна, потребителите на Windows XP системи, които не са инфектирани, могат да се възползват от кръпката на Microsoft. Софтуерният гигант пусна такава по изключение, въпреки че от няколко години не поддържа Windows XP.