Планетологът Паскал Лий от НАСА представи изследване на тема кои са петте основни причини, от които може да умре човек на Марс, предаде Лента. Това се случи по време на конференцията "Хора на Марс" във Вашингтон.

Непосредствена опасност за хората, намиращи се на повърхността на Марс, представлява атмосферното налягане, което е сто пъти по-ниско от земното. Ако е незащитена, при тези условия кръвта на човек започва да "ври" - разтвореният в нея газ образува мехурчета. Смъртта може да настъпи до няколко секунди.

Опасност представлява също хипоксията - медицинско състояние, което се характеризира с недостиг на кислород. Атмосферата на Червената планета се състои от 95 % въглероден диоксид. Без кислород човек умира след няколко минути.

На трето място е студът. През лятото в района на екватора температурата на повърхността на Марс може да достигне 21 градуса Целзий, обаче през нощта е значително по-ниска - около минус 62 градуса Целзий. Човек може да умре при такъв студ за няколко часа.

Повърхностните слоеве на атмосферата на Червената планета съдържат много абразивни прахови частици. Когато се натрупат в белия дроб, те могат да доведат до фатален изход след няколко седмици.

На пето място по опасност е радиацията. Марс няма собствена магнитосфера, в резултат на което високоенергийните космически лъчи и потоци от Слънцето са способни да убият човек за няколко месеца.