Airbus обяви, че планира да е готова със своето летящо електрическо такси до 2020 г. Проектът Vahana се разработва от звеното за авангардни технологии Airbus A3, като компанията го представи за първи път преди няколко седмици, пише vesti.bg.

Основният проблем, който Airbus иска да реши, са огромните задръствания в мегаполисите. Те не само водят до сериозни загуби на време и средства, но и значително увеличават замърсяванията. Не можем да си позволим да не използваме третото измерение, обяви Арне Стосчек, ръководител на Airbus A3 по време на конференцията на Nvidia в Сан Хосе, цитиран от CNET.

Той допълва, че в момента пътуване от Сан Франциско до Сан Хосе отнема около 1 час и 40 минути с кола. Ако се използва летящо такси, времето за пътуване ще се съкрати до 15 минути. Компанията изчислява, че първоначално подобно пътуване ще струва 43 долара, а в дългосрочен план цели да намали цените до 20 долара.

Vahana ще прилича на комбинация от електрически хеликоптер и малък самолет. Летящото такси ще може да излита и каца вертикално и да използва стандартни площадки за хеликоптери. Обсегът на един полет ще може да е около 100 км., като максималната скорост ще е около 225 км/ч. Целият полет ще се извършва автономно, без пилот.

Airbus потвърди, че върви по график и първият тест на машината ще се направи до края на тази година. Основните предизвикателства не са в създаването на самия летателен апарат, а на подходящия хардуер и софтуер, който да осигури ефективно и сигурно автономно летене. Стосчек е уверен, че до 2020 г. обаче тези технологии ще са достатъчно напреднали и Vahana ще може да полети.