Космическите авантюри, изглежда, са новата страст на големите американски предприемачи, като поредният пример е шефът на Amazon.com Джеф Безос. Той възнамерява да вложи 2,5 млрд. долара в построяване на ракета носител, която ще извежда в орбита спътници и хора.

Бизнесменът ще си осигури необходимите средства от продажба на свои акции в Amazon. Всяка година Безос планира да продава акции на стойност $1 млрд. и ще влага получените пари в принадлежащата му космическа компания Blue Origin, съобщи Ройтерс, цитирана от technews.bg.

През март т.г. френският спътников оператор Eutelsat подписа договор с Blue Origin за пускане през 2020 г. на ракетата New Glenn и извеждане в орбита на геостационарен спътник през 2021-2022 г. Полетите ще се осъществяват в капсула за многократно използване New Shepard. Но Blue Origin няма да се ограничи само до спътниците. Наскоро Джеф Безос разкри, че през следващата година ще организира суборбитални пътнически полети с продължителност 11 минути.

Разработката на ракетата носител New Glenn започна през 2012 г., а през 2016-та станаха ясни нейните характеристики – тя е дву- или тристепенна, висока е 73 метра и има диаметър 7 метра. Първата степен е оборудвана с двигатели BE-4, произведени от Blue Origin, и именно тя ще бъде многоразова. Джеф Безос иска да направи Blue Origin печеливша компания като онлайн магазина Amazon. Дългосрочната цел на предприемача е да намали цената на космическите полети, за да могат милиони души да живеят и работят отвъд пределите на Земята.

Форбс оценява състоянието на Джеф Безос на около 78 млрд. долара. В момента той притежава 80,9 млн. акции на Amazon. В края на март Блумбърг посочи Безос за втория най-богат човек на планетата.