От енергетиката до продължителността на живот - Би Би Си предлага данни, които ще са определящи за нашия живот през следващия век.

Как ще продължи да нараства населението на Земята?

Според най-правдоподобния сценарий на ООН до 2100 година населението на земята ще достигне до 11,2 милиарда жители. Това, разбира се, са само предположения.

Малък е шансът населението на Земята да прехвърли 16,6 милиарда до края на този век. А може и да бъде по малко от 7,3 милиарда, което е по-малко и от сегашните 7,5 милиарда души, живеещи на Земята.

Във всички сценарии на ООН обаче населението ще продължи да нараства поне до 2050 година.

Защо средната възраст на хората ще продължи да се увеличава?

Защото живеем по-дълго, а раждаме по-малко деца. През 1950 година много хора по света не са очаквали да празнуват дори 50-и рожден ден. Днес средната продължителност на живот е близо 72 години, а през 2100 година се очаква да нарасне до 83 години. По-дългият живот означава и повече възрастни хора, докато по-слабата раждаемост означава относително по-малко родени, които да заменят възрастните. Така наречената пирамида на населението ще добие формата на кошер. 

Къде ще живеем?

До 2030 година ще има 41 мегаградове с повече от 10 милиона жители. А до 2050 две трети от хората ще живеят в градовете. Суперпренаселени градове ще могат да подслонят всеки на изненадващо малко парче земя.

Ако тези 6,3 милиарда градски жители живеят на гъсто като в днешен Мумбай, те ще се съберат на територия като тази на Великобритания. Но ако живеят на гъстота като в днешна Атланта, те ще се разширят драстично до размерите на САЩ. Да възпрем разрастването на градовете може да се окаже ключов приоритет на бъдещето.  

Откъде ще идва енергията?

Днес голяма част от енергията, консумирана от хората – 86%, идва от изкопаеми горива. Източниците на възобновяема енергия представляват около 10%, но делът им бързо нараства. Глобалната консумация на слънчева енергия през 2015 година е била около 7,5 пъти по-голяма от тази през 2010 година. В бъдеще, доминирано от възобновяемите енергийни източници, страните, които разполагат с повече земи, на които да изградят вятърни турбини и соларни панели, ще имат несъмнено изгода.

Колко вероятно е да останете без работа заради компютри или роботи?

Почти половината от работните места в САЩ скоро може да бъдат заместени от робот или компютър, според изследванията на Оксфордския университет. Но някои професии е много по-вероятно от други да бъдат автоматизирани. Служителите, занимаващи се с телемаркетинг, счетоводителите и шофьорите на такси могат да видят себе си изместени от роботи до 10-20 години. Работните места, изискващи креативност, сръчност или съпричастност ще останат по-дълго време. Бъдещият пазар на труда ще се адаптира спрямо натиска, налаган от автоматизацията.