Всяка година има класации за най-популярните пароли. Всяка година победителят е един и същи: 123456. Това е най-често използваната парола от потребителите по света, а същевременно е и най-лесната за отгатване. Много пъти хората стават жертва на хакери именно, защото използват прекалено слаби пароли, съобщава онлайн изданието The Alert Investor.

То публикува и класацията за най-популярните и лоши пароли за 2016 г. около 10% от потребителите по света ги използват. Лидер е 123456, следван от password, 123456, 12345678, football и qwerty. Класацията е на SplashData и изглежда още по-притеснителна, когато към нея се добавят данните на TeleSign.

Нейно проучване показва, че през 2015 г. средно 73% от всички онлайн акаунти са пазени от дублиращи се пароли. Това означава, че един човек използва една и съща парола за повече от един профил. И по-лошо - в 54% от случаите хората използват по-малко от пет пароли за всичките си профили.

Причината е, че за повечето хора изглежда твърде неудобно и непрактично да помнят повече пароли. Те все ги забравят и губят време във възстановяването им. Въпреки това изданието отбелязва, че има няколко лесни начина да си направим по-сигурна парола. Това са съвети, които са познати на повечето хора, но е добре да се припомнят от време на време.

На първо място това е дължината ѝ. Хубаво е тя да е поне 10 или 15 символа. Също така е добре да се използват както малки, така и главни букви.

Препоръчително е да се използват и допълнителни символи като @ ~ $ и т.н. Лесен начин е като заменят букви в думата. Например chair - може да стане Ch@1R.

Добре е да се избягват пароли, които са свързани с лесно откриваема информация. Например, ако човек публикува много снимки с котки и е видим почитател на животните, хакерите първо биха пробвали с пароли, които имат вариации, свързани с котките. Също така е добре да се избягват популярни думи, имена на филми, известни личности и др.

Разбира се, трябва да използват различни пароли за различните акаунти. Може да има вариации на паролите, но е добре те да се изразяват в допълнителни и различни символи, а не единствено в смяната на един-два знака.

Като допълнителни съвети, специалистите препоръчват да се използва двустепенна идентификация, когато това е възможно. Например изпращането на код по SMS, който се въвежда заедно с паролата. Също така се препоръчва избягването на т.нар. "свързани профили", или правенето на регистрации в сайтове чрез профила във Facebook например. Това е практично, но създава по-голям риск за всички свързани профили, ако един от тях бъде хакнат.