След 1-и март всеки шофьор може да смени зимните гуми  на автомобила си с летни. Това гласят новите промени в Закона за движение по пътищата.

По неписани закони най-подходящото време за смяна на зимните гуми с летни е когато температурата достигне 7 градуса и се очертава тя повече да не пада. За българския шофьор това означава след месец март.

Според специалистите летните гуми работят безпроблемно до 0 градуса по Целзий, но щом температурата падне под нулата, характеристиките им рязко се влошават. Затова и съветът им е да се изчака.

И докато законът позволява собствена преценка в това кога точно да се сменят гумите, то критериите за дълбочината на грайфера са ясни. 4 мм за зимните и 1.6 мм за летните, иначе рискувате сигурността си на пътя.

Ето защо стигне ли се дотам по-добре си купете нови летни гуми, съветват специалистите. Инвестицията била особено важно при дъжд, когато ако гумите са износени, скоростта, при която може да възникне т.нар. аквапланинг  спада драстично и колата може да стане напълно неуправляема.