Понякога след края на връзката у партньорите остава чувство на разочарование, а често се появява и желанието да си отмъстим. Разделите могат да бъдат изключително емоционални и да доведат до много нерационални решения.

Когато мисълта за секс с цел отмъщение мине през ума ни, започваме да обмисляме дали е добра идея. Мнозина твърдят, че най-добрият начин да преодолеят някого е като си легнат с друг.

Според изследване, поместено в сп. Archives of Sexual Behavior, 25% от хората признават, че са правили секс, за да отмъстят. Макар да сме изкушени да постъпим по този начин, знаейки, че ще нараним чувствата на бившия си приятел, тази стъпка всъщност не е добра идея, поради няколко причини.

1. Не помага да преодолеем мисълта за бившия си

Макар това убеждение да е широко разпространено, в действителност не отговаря на истината. Сексът с друг скоро след раздялата може да разсее съзнанието ни за известен период от време. В края на краищата може да се окаже, че си лягаме с някой непознат в момент, в който чувствата ни са силно уязвими.

По-късно се появява и чувството на вина, което определено не е от полза в подобна ситуация.

2. Сексът за отмъщение само удължава мъчителния период

Това важи за онези, които излизат от дългосрочна връзка. Ако сме били заедно с бившия си приятел в продължение на години, безсмисленият секс няма да помогне за изтриването на всички спомени от връзката.Вместо това, ако ги блокираме и търсим различни начини да разсеем ума си, е въпрос на време те да избледнеят и да спрат да ни преследват.

3. Ще ни бъде по-трудно да започнем нова връзка

След провалената връзка може да смятаме, че е по-добре да не се обвързваме отново, но в повечето случаи това е гласът на емоционалната болка, пише ПИК. Когато прескачаме от един непознат на друг след раздяла, с цел да докажем на бившия си, че си прекарваме страхотно, може да изпуснем възможности за по-дълбоки отношения за изграждане на смислена връзка отново.