Актьорът Микаел Нюквист, изиграл главната роля в „Момичето с татуирания дракон“ (2009), филмова адаптация по книгата на Стиг Ларшон, почина на 56 години, съобщи семейството му. Нюквит се превъплъти в журналиста Микаел Блумквист и в екранизацията и на трите романа от поредицата „Милениум“.

Шведският актьор е починал във вторник след дългогодишна битка с рак на белите дробове. Представител на семейството му с „дълбока тъга“ съобщава за смъртта на Нюквист, „един от най-уважаваните и признати актьори на Швеция“.

Ролята на Микаел Нюквист в „Милениум“ е може би най-известната му. Там той се превъплъщава в разследващия журналист Микаел Блумквист, който обединява сили в работата си с опаката компютърна хакерка Лисбет Саландер (Нуми Рапас).

По-късно хитовата трилогия на Стиг Ларшон бе филмирана и в Холивуд, а в ролята на Блумквист влезе Даниел Крейг, пише ploshtadslaveikov.com. След успеха на шведската версия на „Момичето с татуирания дракон“, Нюквист участва и в няколко американски блокбастъра. Той бе злодеят в „Мисията невъзможна: Режим Фантом“ (2011) с Том Круз, както и в „Джон Уик“ (2014) с Киану Рийвс.

Авторът зад трилогията „Милениум“, която носи името на независимия вестник на Блумквист, Стиг Ларшон почина през 2004 г., а смъртта му още не е напълно изяснена и някои имат съмнения, че е свързана със собствената му работа като разследващ журналист. Ларшон така и не доживя да види публикувани книгите си – първият роман излезе през 2005-а.

У нас „Момичето с татуирания дракон“ се появи под заглавие „Мъжете, които мразеха жените“, което е и точен превод на оригиналното шведско название.