На всеки 15 секунди в света умира по един работник вследствие на злополука, свързана с работата. Това сочи доклад на Международната организация на труда. Докладът бе представен на 106-тия Международен конгрес по труда в Женева. От българска страна присъства президентът на КНСБ Пламен Димитров, който е член на Управителното тяло на МОТ.

Всеки ден 6300 работници умират от злополуки или от болести, свързани с професионални заболявания, като цифрата набъбва до 2,3 милиона смъртни случая на година. Над 313 милиона работника страдат от несмъртоносни наранявания всяка година, или иначе казано 860 000 се нараняват на работното си място всеки ден.

Строителството е сектор с традиционно голям брой злополуки и професионални заболявания. Но най-опасното работно място се оказват мините. Освен непредвидимите и неочаквани инциденти (като изтичане на газ, наводнения, експлозии, свличания) миньорите страдат и от много професионални заболявания и са подложени на много рискове, свързани с изпълнение на професионалните им задължения (пневмокониоза, загуба на слуха и въздействие на вибрациите).

Приблизително една трета от работната сила в света, над трилион хора, са наети в сектора на селското стопанство. Според световната организация за прехрана FAO делът на заетостта в селското стопанство през 2014 г. е наброявал 30,7 % в сравнение с 35,3 % през 1990. Дялът на жените в сектора се е увеличил от 9,2 % през 1990 до 25,2 % през 2014г.

Според оценките на МОТ за детския труд, повече от половината деца във възрастта от 5 до 17 години работят в селското стопанство (58,6%) в сравнение с 7,2% в индустрията и 32,3% в услугите, включително и като домашни помощници. Докладът сочи, че 170 000 селско стопански работници умират на работното си място всяка година.