Американският президент Доналд Тръмп е разследван за потенциално възпрепятстване на правосъдието, съобщи тази нощ The Washington Post. Разследването се води от специалния съветник Робърт Мюлер, който беше назначен след като президентът уволни директора на ФБР Джеймс Коуми.

Миналата седмица Коуми свидетелства пред Сената, обявявайки, че е бил уволнен от американския президент заради търсенето на доказателства от страна на ФБР за връзка между кампанията на Тръмп и Русия. Той сподели, че президентът е поискал от него „лоялност“ и се е надявал да го накара да спре разследването. Коуми също така потвърди решително, че руската държава се е намесила в американските избори през 2016 г. и че той няма никакви съмнения за това.

През последните месеци стана ясно, че редица хора около Тръмп са имали близки отношения и връзки с лица, приближени на Руското правителство или работещи за него. През февруари съветникът по национална сигурност Майкъл Флин беше принуден да подаде оставка, след като стана ясно, че е излъгал за свои срещи с руския дипломат Кислияк и е подвел вице-президента за връзката си с него.

По-късно подобни разкрития бяха направени и за министъра на правосъдието Джеф Сешънс, който трябваше да прекъсне министерските си правомощия във всички дела свързани с разследването на ФБР. Информация за съглашателство с Русия имаше и за някои от ключовите хора в кампанията на Тръмп, включително и за неговия зет и настоящ старши съветник в Белия дом - бизнесменът Джаред Къшнър. 

За пръв път сега обаче, разследването директно включва президента. Тези новини идват след като той и неговата администрация упорито повтаряха, че няма разследване срещу него и игнорираха свирепите критики от журналистите за липсата на обяснение по тези въпроси. След уволнението на Коуми, човек смятан за дълбоко уважаван от разузнавателните служби, който по традиция трябваше да задържи поста си за десет години, в медиите започна почти постоянно изтичане на информация.

Междувременно, редица анализатори и експерти потвърдиха тезите си, че действията на Тръмп сами водят до неговия възможен провал и че ако няма нищо за криене, президентът трябва активно да подпомогне завършването на разследването. Уволнението на директора на ФБР обаче, както и слухове за намерения да бъде уволнен самият съветник Мюлер, все повече създават сравнения с аферата Уотъргейт, когато Ричард Никсън уволнява разследващия престъплението и по-късно е принуден да подаде оставка. Във Вашингтон пък все повече се говори за импийчмънт и дори почти непоколебимите в подкрепата си републиканци показват известни притеснения за това дали ситуацията няма да навреди и на тях.