На днешния 14 юни рожден ден празнува един от най-влиятелните мъже в света – президентът на САЩ Доналд Тръмп. Роден през 1946 година в Куинс, Ню Йорк, той се прочува като бизнес магнат, автор и медийна личност.

Тръмп е президент и главен изпълнителен директор на "Тръмп Организейшън", основател на "Тръмп Ентертеймънт Ризортс" – организация, която ръководи многобройни казина и хотели в целия свят. Нестандартният му начин на живот и маниери го утвърждават като знаменитост – статус, засилващ се от успеха на неговото риалити шоу "Стажантът". През ноември 2016 година е избран за 45-ият президент на САЩ. 

Ето най-любопитното за Доналд Тръмп:

Новият американски президент е четвъртото от петте деца на Фред Тръмп – богат строителен предприемач, чието бизнес седалище е в Ню Йорк. Именно под влиянието на баща си Доналд стартира своя бизнес.

Всичките му баби и дядовци са родени в Европа. От страна на баща си той има германски корени, а от страната на майка си – шотландски.

След като завършва бизнес-училище към университета в Пенсилвания през 1968 г., той се присъединява към компанията на баща си, където прохожда в бизнеса.

Той има пет деца, а сегашната му съпруга – Мелания, е негова трета официална спътница в живота. Преди това той има бракове с чехкинята Ивана Зелничкова и американката Марла Мейпълс.

Тръмп става вторият в историята кандидат за поста президент на САЩ, който по същество е не политик, а бизнесмен. Първият е Уендъл Уилки през 1940 г. Тръмп е най-възрастният кандидат, избиран за президент за първи мандат. Той става държавен глава на 70 години, подобрявайки рекорда на Роналд Рейгън, избран за първи път, когато е 69-годишен.

Богатството му се изчислява на близо $3,7 милиарда. През март 2004 г. Доналд Тръмп е избран от американските граждани за най-обичан милиардер заради доброто му отношение към служителите си.

През януари 2007 г. той получава звезда на Алеята на славата.Макар и избран за президент от Републиканската партия, Тръмп е бил част и от Демократите.