Руското МВР обнародва видео от ареста на 26-годишен московчанин, който е бил модератор на „група на смъртта” и е подтиквал непълнолетни деца към самоубийство, предават руските медии. Иля Сидоров, който работи като пощальон, е вкаран в ареста за 2 месеца, докато трае следствието, по решение на съда.

Още при първите разпити е признал вината си и е разказал как е подмамвал децата към смъртта. При обиска от дома му иззети 5 мобилни телфона, таблет, няколко сим карти. Сидоров е признал, че е бил модератор на т.нар. „група на смъртта Син кит”, в която са членували 32-ма непълнолетни.

Той им поставял задачи с цел да нанесат вреда на здравето си, включително и самоубийство. „Колко такива задачи е имало?”, питат пощальона в оперативното видео. „От пет до 50”, отговаря той. Следва въпрос: „Каква е последната?”. Сидоров мълчи, а после отговаря: ”Да се самоубие...”.

Следователят иска уточнение: ”Какво си писал на това момиче? Да дойде в метрото и да се хвърли под влака?”. Иля Сидоров отново мълчи. Малко по-късно разказва и за други задачи: ”Стани в 4.20 сутринта”, „порежи си ръката”.

Сидоров е разкрит, след като се опитва да подтикне към самоубийство 14-годишна ученичка от Челябинска област и вече му е повдигнато обвинение, съобщи местното следствие, цитирано от Блиц. По негови указания момичето се е нагълтало с таблетки, но е извадило голям късмет, защото лекарите са успели да го спасят.

В хода на следствието е установено, че момичето е било в групата „Син кит”, поддържало е кореспонденция с модератора Сидоров, който се е подвизавал като Иля Спартак в мрежата, и е получавала задачи от него. След като отказала да изпълни последната от тях, той започнал да я заплашва с убийство, докарал ученичката до пълно отчаяние и тя се нагълтала с хапчетата.