Възможно ли е Доналд Тръмп да бъде свален от поста си, след като уволненият от него бивш шеф на ФБР Джеймс Коми даде показания вчера пред сенатската комисия по разузнаването. 

 

„Теоретично това може да се случи, но процедурата е много дълга и сложна. Затова не бих прибързал с тази хипотеза. Партията на Тръмп има мнозинството и в двете камари на Конгреса, а в крайна сметка там се гласува за импийчмънт”, коментира в „Здравей, България” Христофор Караджов, преподавател по журналистика в САЩ.

Припомняме, че по време на изслушването Коми заяви, че несъмнено Русия се е намесила в изборния процес в САЩ през 2016 г. Той посочи, че смята разговорите, които е имал с президента, за много притеснителни, но не е негова работа да определя дали държавният глава се е опитал да възпрепятства правосъдието във връзка с предполагаемата намеса на Русия в президентските избори.

Коми обвини администрацията на президента, че са го опозорили и са разпространили лъжи за ФБР. Той заяви, че отправените от Тръмп обвинения, че ФБР е в хаос и е зле ръководено са "чисто и просто лъжи".

Изслушването му в Сената се очакваше с огромен интерес, защото след него се очаква да има доста повече светлина относно това дали Доналд Тръмп ще изкара пълен мандат като президент на САЩ. Показанията на бившия шеф на ФБР са ключови, защото процедура по импийчмънт срещу държавния глава може да бъде стартирана заради обвинение в престъпление.