В Мароко откриха останки на най-стария човешки вид – Хомо Сапиенс. Откритието пренаписва историята на човечеството и предполага, че нашия вид се е зародил на много различни места в Африка.

„Ние не идваме от една единствена „люлка на човечеството” някъде из източна Африка. Еволюираме на Африканския континент.”, казва Филип Гънз, палеонтолог в института Макс Планк за Еволюционна Антропология в Лайпциг, Германия. Той е и съавтор на две нови проучвания относно праисторическите останки, пише Ню Йорк Таймс.

До сега най-старите познати вкаменелости на вида ни датират само от преди 195 000 години. Мароканските останки, за разлика от тях, са на внушителните 300 000 години. Забележително е, че те свидетелстват за огромната прилика на Хомо Сапиенс с хората през 21 век. Неоспорим обаче остава фактът, че мозъците им се различават от нашите по много признаци.

Днес, най-близките живи роднини на древния вид са шимпанзетата и човекоподобната маймуна бонобо. С тях ние споделяме общи корени от преди 6 милиона години. След раздялата с прародителите ни, нашите древни предци еволюират в много различни видове, известни като хоминиди.