Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отново ще стане председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието след 3-годишно прекъсване, след като бъде избран на този пост на извънреден партиен конгрес днес.


Досега по конституция държавният глава трябваше да бъде надпартиен, но с приети на референдум през април промени се откри път за запазване на партийната принадлежност от президента.

Като лидер на ПСР Ердоган ще бъде ръководител и на парламентарната група на партията и ще говори пред депутатите на седмичните заседания в парламента.

На конгреса се очаква да бъдат одобрени промени в общо девет параграфа на устава на управляващата партия, съобщи говорителят на ПСР Хаяти Язъджъ. Една от основните промени е, че се въвежда длъжността заместник-председател, която ще се поеме от досегашния лидер на ПСР, премиера Бинали Йълдъръм.

Според устава Ердоган ще определя и одобрява назначенията на кадрите в централния комитет на ПСР, а Йълдъръм ще отговаря за изпълнението на задачите и при отсъствието на Ердоган ще изпълнява председателските функции.