Изкуствените крайници не са нова технология, но обхватът на движение и здравината им продължават да се подобряват. Друга област на усъвършенстването им е начинът, по който се контролира тяхното движение. Ами ако могат да бъдат задвижвани от мозъка, но без да бъдат директно свързани с него?  Това е възможно благодарения на нова техника, при която роботизираната ръка е свързана с костта. Контролирането от мозъка се осъществява чрез свърване на нервите с протезата, като за целта се използва специална Blotooth гривна, която да приема сигналите.

Холандецът Йохан Багерман е първият пациент, който получава такава протеза. Той загубил ръката си в инцидент с камион през 2010-а. За да може да използва новия си изкуствен крайник, са му направени три операции, пише IDJ.bg. При първата операция е поставена метална пластина в костния му мозък, а при втората е имплантирано парче, което го свързва с роботизираната протеза. Последната операция е била изпълнена от специализиран пластичен хирург, за да бъдат свързани с горната част на ръката всички нерви, които контролират мускулите на китката. Това усилва нервните сигнали и кара изкуствения крайник да се свива, когато пациентът си представя, че отваря и затваря юмрука си.

Целият процес, който включва оперативните намеси и рехабилитацията, е напрегнат и отнема доста време. Трите операции на Багерман са извършени между 2013-а и 2016-а година, а наскоро е започнала последната фаза от рехабилитационния процес. Колкото и време и усилия да отнеме тренирането на роботизирания крайник, би трябвало чувството, да можеш отново да си движиш ръката само със силата на мисълта, да е невероятно.