Турската армия нанесе изненадващи въздушни удари в Ирак и Сирия. Според Си Ен Ен (CNN) САЩ са били уведомени само час преди началото на операцията.

Решението за нанасянето на ударите изненада Вашингтон и предизвика реакция от възмущение. Реджеп Ердоган, президентът на Турция, заяви в интервю за Ройтерс (Reuters), че е информирал лично Русия и САЩ, както и Масуд Барзани, лидера на Иракски Кюрдистан.

Атаката е била насочена срещу Кюрдската работническа партия, като по турска информация са убити 40 души в Ирак и 30 в Сирия. Според ТАСС обаче част от жертвите са от кюрдските милиции пешмерга, съюзници на САЩ във войната с „Ислямска държава”. Представители на кюрдите определиха ударите като „криминални”.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонер изрази безпокойство във връзка с нанесените от турската армия удари. Той подчерта, че те са били направени „без подходяща координация” с Вашингтон.

В районите на ударите е имало и руски, и американски войници, но няма пострадали сред тях. Според Фокс (FOX) високопоставени руски представители са се свързвали с колеги от САЩ, за да се опитат да накарат Ердоган да спре атаката, но това искане е било игнорирано от турската страна.

Президентът на Турция обяви, че военните операции ще продължат, докато не бъде „унищожен последният терорист”.

Междувременно Ердоган заяви, че ще преразгледа позицията си за присъединяването си към Европейския съюз, ако се запазят сегашните враждебни настроения в някои държави-членки на общността.

„Ако те не действат честно, ние трябва да търсим изход. Защо трябва да чакаме още? Това са 54 години. Великобритания попита хората и те гласуваха за „Брекзит”, каза Ердоган пред Ройтерс.

Той добави, че е готов да постави въпроса за присъединяването на страната към ЕС на референдум.

„Нужна ви е страна като Турция, страна, която символизира различна вяра, това би ви направило много силни. Страните-членки на ЕС изглежда не го осъзнават. За тях е много трудно да приемат мюсюлманска държава каквато е Турция”, посочи Ердоган.

В същото време Парламентарната асамблея на Съвета на Европа гласува да постави Турция под мониторинг за спазването на човешките права. Тази процедура се прилага стандартно за всички кандидат-членки на ЕС, но за първи път се започва отново, след като вече е приключила. Мониторингът за спазването на човешките права в Турция завърши през 2004 г.