Европейски лидери поздравяват Емануел Макрон за спечеленото първо място на изборите в Франция. Про-европейският центрист Макрон, който се включи в изборите със новата си партия „En Marche”, успя да спечели първия тур с 23.53%, задминавайки с малко резултата на крайно-дясната Марин Льо Пен. Това е първият път в историята, в който на втори тур няма да се яви нито една от двете традиционни френски партии. И лявата Социалистическа, както и Дясно-центристката партия обаче, призоваха избирателите си да гласуват против Льо Пен.

Президентът на Европейската комисия Жан Клод Юнкер поздрави Макрон за победата му и му пожела успех на втори рунд. "Европейският съюз се надява за обединение срещу силите, желаещи разпадането му. Комисията обикновено не коментира изборите в държавите членки, но изборът на френските избиратели е „фундаментален” - за европейските ценности в лицето на Макрон или против съюза", каза говорител на Комисията.

Бившият министър на финансите Пиер Московиси, който в момента е комисар по икономическите въпроси в Брюксел, описа изборите в Франция като „референдум върху Европа”. Главният преговарящ за Брекзит от страната на ЕС Мишел Барние пък описа Макрон като „патриот и европеец”. Франция трябва да остане европейска, каза той. Бившият президент на САЩ Барак Обама също подкрепи Макрон преди изборите.

Социологическите агенции предрекоха сигурна победа за Макрон на втори тур, защото на него се очаква електората да гласува срещу Льо Пен, пише британският The Guardian. Критици на това виждане обаче предупреждават за изненади в резултата и посочват Брекзит и Тръмп, които също бяха обявени за малко вероятни. Има очаквания, че поддръжници на Франсоа Филон и крайно-левият Жан-Люк Меланшон биха предпочели Льо Пен или няма да гласуват изобщо. Меланшнон, за разлика от Филон и кандидатът на Социалистическата партия Беноа Амон, отказа да застане зад Макрон.

Превод и редакция: TrafficNews.bg