Френските медии публикуваха първи резултати от социологическите проучвания за изборите във Франция. Според тях Емануел Макрон повежда над Марин Льо Пен. Анкетата, разпространена от телевизия RTBF, посочва следните резултати: Макрон - 24%, Льо Пен - 22%, Фийон 20.5%, Меланшон - 18%.

Около 66 546 избирателни секции отвориха в 8 часа сутринта днес във Франция, пише Блиц. По обяд избирателната активност е била 28,54%. Прогнозите са трудни заради минималната разлика в процентите. Почти един на всеки трима френски гласоподаватели признава, че все още се колебае.

Кои са водещите кандидати?

Марин Льо Пен. Тя е централната фигура в президентските избори във Франция. След шокиращия резултат на референдума за Brexit и победата на Доналд Тръмп, всички се питат - може ли и Франция да бъде оглавена от популист, който говори за изгонване на емигрантите и излизане от Обединена Европа. „Виждаме един огромен световен монопол, в който нищо няма значение освен печалбите на елита. Казвам го за пореден път и винаги ще го повтарям - Франция не се продава! Френският народ не се продава!”, заявява Марин льо Пен. Тя залага на националистическото чувство на французите. Слоганът на кампанията ѝ е до болка познатото у нас: „В името на народа!” Но анализатори предупреждават, че зад пламенните речи стоят прагматични интереси. „Марин Льо Пен иска властта. А хората в нейната партия нямат намерение още 30 години да са в опозиция. Тя няма да се спре пред нищо”, коментира политическият анализатор Жан-Ив Камю.

Прогнозите сочат, че Марин Льо Пен може дори да спечели първият тур на изборите днес. Но ако се стигне до втори тур, избирателите на другите партии най-вероятно ще се обединят срещу нея и няма да ѝ дадат поста. Много французи не харесват близките връзки на Льо Пен с Русия. И заемите, отпускани на партията ѝ от банка, свързана с Кремъл. Но с част от вижданията на Марин Льо Пен са съгласни всички. А именно, че традиционните партии са в тежка криза. И вероятно нито един от техните кандидати Франсоа Фийон и Беноа Амон, няма да стигне до втори тур.

Тук се появява Еманюел Макрон. Практически непознат допреди 2 години, независимият кандидат е най-вероятния следващ президент на Франция. „В момента сме пред решаващ избор. Избор, който ще определи бъдещето на Франция за едно поколение. Избор, който е определящ за целия развит свят. Това прави отговорността на всеки един от нас още по-голяма”, заявява Еманюел Макрон. Той е банкер и печели от това, че не е свързан с политическия елит на Франция. Представя себе си като „новото лице”. Опонентите му твърдят, че това е номер. Франсоа Фийон дори го нарича Еманюел Оланд, с фамилията на сегашния президент и намек, че е негова марионетка. Много се коментира и личния живот на Макрон. И това, че е женен за бившата си учителка по литература, по-възрастна от него с близо 25 години. Изглежда обаче, че опитите по някакъв начин да бъде дискредитиран, не успяват.