Най-малко 140 афганистански войници са убити при вчерашното нападение на талибани, предрешени като военни, срещу афганистанска военна база в град Мазар и Шариф, Северен Афганистан, предаде Ройтерс, като се позова на местните власти.

Представител на властите казал, че има много ранени, така че броят на жертвите вероятно ще расте. Източникът пожелал да остане неназован, тъй като правителството още не е огласило официални данни за загиналите.

Малко по-късно говорител на афганистанското министерство на отбраната съобщи, че при нападението са убити и ранени над 100 души.

Вчера американски представител съобщи от Вашингтон за над 50 убити и ранени при атаката.
По-късно афганистански източник каза, че при нападението са убити 50 и ранени 76 души, но броят на жертвите може да се увеличи.

Десет талибани, преоблечени в униформи на афганистанската армия и с военни автомобили, нахлули вчера в базата и открили огън срещу войници, които се хранели в столова или излизали от джамия след петъчната молитва. Нападателите използвали ръчни противотанкови гранатомети и автомати.

Говорителят на отбранителното министерство Даулат Вазири, цитиран от Асошиейтед прес, уточни, че двама са се самовзривили, а останалите осем са били убити при завързалите се боеве. 

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид пое отговорност за нападението в имейл, изпратен до медиите. Той каза, че нападението е отмъщение за убитите наскоро в Северен Афганистан няколко висши талибански командири.

Мазар и Шариф е главен град на провинция Балх, уточнява БТА.