Северна Корея е в готовност за война. Външното министерство на страната съобщи, че страната е миролюбива, но е готова да прибегне до крайни мерки за защита от заплахите от страна на САЩ, пише РИА Новости.

"Непреклонно желание на КНДР е да отиде до края, ако САЩ възнамеряват да продължат своята конфронтационна политика. Армията на КНДР вече ясно посочи, че нейните контрамерки ще включват и внезапни изпреварващи удари и други мерки", пише в заявлението на министерството.

В документа се подчертава, че Пхенян ще отговори "на тотална война с тотална война, на ядрена – с ядрени удари" и  "непобедимата революционна армия на КНДР следи внимателно всяка маневра на САЩ и е готова да реагира незабавно на всяка една провокация".

Представителят на Външното министерство оправи критики и към отказа на Щатите да се откажат от изпращането край Корейския полуостров на авионосеца "Карл Винсън".

Ударната група на американският самолетоносач "Карл Винсън" се очаква до дни ще пристигне в района на Корейския полуостров, заяви в Австралия вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

"Нашето очакване е, че групата плавателни съдове ще бъдат на позиция в Японско море в рамките на дни, преди края на този месец", обясни Пенс.

Междувременно американски изтребител падна в морето при опит за кацане на самолетоносача "Карл Винсън" южно от Филипините, предаде АП, като се позова на Седми американски флот. Пилотът е катапултирал и е бил спасен невредим.

Изтребителят Ф/А-18Е е извършвал рутинен полет при транзитно преминаване на самолетоносача през море Сулавеси. Инцидентът се разследва.