Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за стрелбата в Париж, при която беше убит полицай. Това съобщи нейният пропаганден орган - информационна агенция Амак, цитирана от Франс прес. "Извършителят на нападението на "Шанз-Елизе" в центъра на Париж е Абу Юсеф Белгиеца, един от бойците на ИД", заяви групировката в комюнике.

Малко преди джихадистката организация да поеме отговорност за акта френският президент Франсоа Оланд заяви, че е убеден, че атаката трябва да се разследва като терористичен акт. Оланд каза, че за 8 часа тази сутрин е свикал спешна среща на съвета по отбрана и национална сигурност.

"Ще бъдем абсолютно бдителни, особено по отношение на изборите", каза той в изявление по телевизията, пише БТА.

Предполагаемият извършител на нападението бил обект на антитерористично разследване, тъй като изразил намерение да убие полицаи, казаха цитирани от АФП източници, близки до разследването.

Полицията е претърсила снощи жилището на мъжа в парижкото предградие Сен е Марн. Мъжът е 39-годишен френски гражданин, собственик на автомобила, използван при атентата. През февруари 2005 г. той бил осъден на затвор за три опита за предумишлено убийство, като в два от случаите мишена били полицаи. При процес в апелативна инстанция той се признал за виновен.