Президентът на САЩ Донлад Тръмп смята, че американците имат основания да се притесняват от начало на ядрена война между Америка и КНДР. „Винаги трябва да се безпокоиш. Не е ясно с кого си имаме работа”, казва Тръмп в интервю за телевизионния канал TMJ-4, което бе излъчено във вторник. „Имах много хубава среща с председателя на КНР и тя ми позволи да науча много”, добавя той. Според американския президент, Китай притежават твърде много власт над Северна Корея. „Ще видим какво ще стане.

Ситуацията изобщо не е проста”, подчертава той. Според него предишните договорености между Вашингтон и Пхенян са били изключително неизгодни за американската страна. „Сега аз се оказах в положение, когато той  (лидерът на КНДР бел.ред) разполага с ядрено оръжие. И ние трябва да направим нещо с това. Надявам се, че той иска мир, ние искаме мир. В крайна сметка всичко ще зависи от това, но ние ще трябва да изчакаме и да наблюдаваме случващото се”, отбелязва той. 

Междувременно агенция „Йонхап“ съобщи, че севернокорейски телевизионен канал е показал  видеоклип, на който КНДР нанася ракетен удар по САЩ. Клипчето е било показано на тържествата в чест на 105-ата годишнина от рождението на Ким Ир Сен – дядо на настоящия лидер Ким Чен Ун. Балистичната ракета прелита над океана и нанася удар по американски град. След това е показан горящият американски флаг на фона на гробище. Кадрите са съпроводени с изпълнение на Държавния заслужен хор на Северна Корея.