Навечерието на референдума в Турция за промени в конституцията в стрната преобладават плакатите с лика на президента Реджеп Ердоган и надпис „евет”, което е „да” на турски. Предлагат се 18 промени в конституцията, които ще дадат повече власт на президента в Турция.

В Бюлетината обаче не присъстват конкретните текстове – избирателите ще гласуват в пакет за тях с „да” или „не”. Бюлетината е в два цвята – бяло и светло кафяво. В бялото поле е отговорът „да”, турците ще гласуват с печат върху едно от полетата. Очаква се 58 млн. турци утре да отидат до урните, съобщава bTV.

По думите на журналиста Мехмед Юмер, ако референдумът е успешен, в президента ще концентрира огромна власт. Фактически той ще управлява държавата, отпада поста министър-председател. Броят на депутатите ще се увеличи от 550 на 600, а възрастовата граница за кандидатите за народни представители ще падне от 25 години на 18 години. Депутатите ще гласуват законите, но проектите ще внася президента. Ще бъде променена и структурата на Висшия съдебен съвет на Турция.   

Според Юмер в големите медии в южната ни съседка не е имало коректна разяснителна кампания за какви точно конституционни промени ще се гласува на референдума. Вчера вечерта президентът Реджеп Ердоган даде интервю за Турската национална телевизия и радио (ТРТ) и обяви, че ще събере представители на правителството, за да обсъдят бъдещето на отношенията между Турция и Европа след референдума. Той заяви, че  страната му е била принудена неоснователно да чака да бъде приета в ЕС. "Турция не е тяхна изкупителна жертва. Всички ще си знаят мястото", увери президентът.

Ердоган предсказа също, че ще победи на референдума, позовавайки се на проучвания на общественото мнение. Някои от тях показват, че "за" разширяване на правомощията му ще гласуват 55% от избирателите, други смятат, че той ще получи подкрепата на 55 до 60 на сто от гласувалите. По-рано вчера турският министър по въпросите на Европейския съюз Йомер Челик предложи след референдума да се организира среща на високо равнище с блока, за да се обсъди бъдещето на двустранните връзки, припомня ДПА.